Home Hírek UFO-nak hitték a természeti jelenséget

UFO-nak hitték a természeti jelenséget

345
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 1 percig tart

20150522halojelensegEgy Nap körül megjelenő kör keltett riadalmat május 21-én, csütörtökön Mexikóváros lakóinak körében, akik ufónak hitték a légköroptikai jelenséget.

Az esemény valóságos hisztériát keltett a közösségi médiában, sokan azonban egyszerű viccnek fogták fel a helyzetet és poénosnak szánt képekkel és üzenetekkel tudatták ismerőseikkel a ?közelgő világvégét?. ?Az idegenek végre megérkeztek! Készítsétek az útra a szendvicseket!? ? írta valaki Facebookra.

Olyanok is akadtak, akik kormányzati összeesküvést sejtettek az eset mögött, és arra apelláltak, hogy az ország vezetői direkt idézték elő a jelenséget, hogy a választókat megvakítsák. ?Egy halojelenség választások előtt. Véletlen? Nem hinném.? ? írta egy gazdag fantáziával megáldott hozzászóló Twitteren.

20150522halojelenseg

?Legalább harminc telefonhívást kaptam rémült emberektől, akik azt hitték, hogy a jelenség valamilyen rossz óment vetít előre, többen pedig a várható heves esőzések előrejelzését látták a szivárványkörben? – mondta Juan Manuel Caballero, a mexikói Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az AFP francia hírügynökségnek. ?Több alkalommal is megismételtem: Nem, nem fog fájni, ha közvetlenül belenéz!? ? sóhajtott fel Caballero.

Mi az a halojelenség?

A halókat a 8-10 kilométeres magasságban elhelyezkedő, magasszintű felhők (cirruszok) jégkristályain megtörő, vagy az azokról visszaverődő fény hozza létre, s így e két folyamat eredményeképp szivárványszínűek vagy fehér fényűek lehetnek. A halojelenségek rendkívül sokfélék, hiszen a fény útja minden esetben különböző, merthogy a kialakulásukban részt vevő jégkristályok jellemzői is mindig mások. Ismerünk kör alakú, ív- illetve hurokszerű, valamint foltszerű jelenségeket is.

Origo