Home A múlt rejtélyei Ufó-roncs a Balti-tenger mélyén?

Ufó-roncs a Balti-tenger mélyén?

708
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 3 percig tart

A Peter Lindberg vezette Ocean Explorer csapata 1997-ben több millió dollárt keresett egy szerencsés felfedezésnek köszönhetően. Ekkor fedezték fel a svéd Jönköping teherhajó roncsát, és benne egy rakomány 1907-es csúcsbort. Ezeket aztán palackonként 13 000 dollárért adták el. A nagy fogáson felbuzdulva folytatták a roncskutatást, és 2011 június 19-én olyasmit találtak, amit az arra fogékonyak azonnal földönkívüli űrhajóként azonosítottak.

A kör alakú tárgy 87 méter mélyen fekszik Svédország és Finnország között, a Balti-tengerben. Átmérője mintegy húsz méter. Az objektum egyik oldalán csúszásra vagy sodródásra utaló, 300 méteres nyomok láthatók a tengerfenéken.

Bár a korábbi hírek csak egy ? még a nyár folyamán egy svéd ?kincsvadász-csoport? által felfedezett roncsról számoltak be ? a CNN január 30-án már arról adott hírt, hogy a nyáron felfedezett, kicsivel több, mint 80 méteres mélységben pihenő ismeretlen eredetű objektum mellett egy másik, korong-alakú tárgy is feltűnt, amely mintegy 200 méterre van a korábban felfedezett társától.

1

A Svédország és Finnország között kutató Ocean Explorer nevű cég szonára már július-augusztusban rábukkant az első rejtélyes objektumra, amely közel 60 méter átmérőjű lehet és a felvételek tanulsága szerint, a becsapódása során egy legalább 275 méter hosszú nyomot hagyott maga mögött a tenger mélyén. ?20 éve csinálom már ezt, de ilyen alakzattal még soha nem találkoztam? ? mondta a csapatot vezető Peter Lindberg a CNN-nek, aki még viccelődött is azon, mely szerint a felfedezett objektum alakja, hasonlít a Star Warsból ismert Milleneum Falconra. A korongok azonban túl nagyok ahhoz, hogy hajóronccsal vagy, valami hajóról lepottyant tárggyal lehessen azonosítani és mivel mindenki csak találgatta, mi lehet a tenger mélyén, hamarosan felbukkant a lezuhant UFO verzió, amelyre a nemzetközi és a hazai média is ?ráharapott?.

2

Peter Lindberg szonár-felvétele

Andreas Olsson szonár-szakértő elmondása szerint, jelenleg húszezer olyan tárgyról van tudomásuk, ami a Balti-tenger mélyén fekszik, de összességében akár 100 000 különböző tárgy is boríthatja a tenger mélyét. ?Fogalmam sincs, hogy mit fogunk találni odalent, de már nagyon várom. Érdekes lesz kideríteni, hogy mi is ez a furcsa tárgy valójában? ? tette hozzá.

Hanumant Singh, a Woods Hole Oceanográfiai Intézetének kutatója weboldalán már óvatosabban fogalmazott: Szerinte a Lindberg által használt szonár nem kifejezetten megbízható, másféle tárgyak kutatására való, és valószínűleg nem is volt jól beállítva. Feltételezése szerint ennek köszönhető az újabb ?hibás? jelsorozat is. Feltételezését arra alapozta, hogy a második tárgyról keringő képek lényegében ugyanazok, amit az elsőről is láthattunk, ha feltételezzük a műszer hibáját nem meglepő a hasonlóság.

3
Egy magazinnak nyilatkozva Lindberg azonban elmondta, hogy a második objektum felvételét nem hozták nyilvánosságra, mert az csak szakavatott szemeknek mond bármit is. ?A felvétel szemcsés és kicsit homályos is. Attól még, hogy mi pontosan látjuk, hogy van valami odalent, a kép a laikusok számára akár egy borsóleves fényképe is lehetne? ? mondta a kutató.

4
A “Novgorod” képe

Az UFO ügyre, úgy tűnik pár napi fellángolás után csend borult, s bár lelkes önkéntesek gyűjtésbe kezdtek, hogy a tárgyakat egy expedíció közelebbről is megvizsgálhassa, a legújabb hírek azonban cáfolják azt a korábbi kijelentést, amely szerint a korongok túl nagyok ahhoz, hogy hajóronccsal vagy, valami hajóról lepottyant tárggyal lehessen azonosítani. Nos, az 1873-ban épült és 1912-ben elsüllyedt orosz Novgorod nevet viselő, meglehetősen furcsa, kör alakú hajóra meglehetősen pontosan ráillenek a szonár által készült felvételek, így az UFO-Novgorod, vagy valami más vitára mindenképp csak egy alaposabb helyszíni vizsgálat tehet pontot.

Látogatók