Home A múlt rejtélyei Új elmélet született a torinói lepelről

Új elmélet született a torinói lepelről

0
CC 3.0 Mogadir

A torinói lepel még mindig fontos vallási ereklye. A híres lepel, amelyről sokak szerint maga Jézus halotti lepedője, évek óta vita tárgyát képezi. David Akins antropológus úgy véli, hogy a világhírű ereklye valójában Angliában készülhetett.

A radiokarbonos kormeghatározás szerint a lepel valójában nem is Jézus korából, hanem a középkorból származik, azonban az egymásnak ellentmondó tanulmányok és vélemények miatt nehéz végleges következtetést levonni a lepel eredetét illetően, és emberek milliói továbbra is hisznek abban, hogy valóban Krisztus képmását viseli.

David Akins történész szerint azonban a lepel soha nem Jézus testének (vagy bármely más testnek) a bebugyolálására szolgált, és valójában az angliai Burtonban készült.

A 14. század elején – állítja – a Halászkirály életnagyságú szobrát készítették el és állították ki a burtoni apátságban, amíg az átépítési munkálatok miatt raktárba nem kellett helyezni.

“Ezután előkerült és újra kiállították” – mondta. “Amikor azonban a szerzetesek eljöttek kicsomagolni, észrevették, hogy az alabástrom reakcióba lépett a pincében uralkodó dohos levegőben lévő vegyi anyagokkal, és a régi vászonruhán otthagyta a Halászkirály képét.”

“Itt kezdődik a torinói lepel története. Kétségtelen, hogy az egyik szerzetes észrevette a hasonlóságot a Halászkirály és Jézus Krisztus rongyra impregnált vonásai között, és kitalálta, hogy a leplet magának Krisztusnak a halotti lepelként mutatják be.”

“Krisztus halotti leple a 14. században ereklyeként rendkívül magas árat kért volna. Úgy vélem, hogy a gyors észjárású szerzetesek megpillantották a lehetőséget, hogy egy vagyont keressenek, és úgy döntöttek, hogy eladják a kendőt a legtöbbet ajánlónak.”