Home Cikkek Új jégkorszak jöhet?

Új jégkorszak jöhet?

453
0
Megosztás

A legfrissebb kutatások is azt a pesszimista jóslatot vetítik előre,miszerint a Földön hamarosan,akár 20 éven belül egy újabb jégkorszak következhet be,aminek előzményei a Nap ciklikus változásának szélsőséges irányba való fordulása miatt mennek végbe. Az emberiségre nézve akár végzetes erővel is bíró, globális méretű apokaliptikus csapás akár 70 évig is eltarthat a Földön,ami alapjaiban rendezi át a bolygó népességének életét,hiszen eddigi életmódunk,környezetünk és társadalmunk egy új korszakba lépve a túlélésért lesz kénytelen küzdeni.

Egy jégkorszak bekövetkeztének lehetősége egyáltalán nem tűnik hülyeségnek, vagy elképzelhetetlen dolognak,hiszen a globális felmelegedés blamázs cáfolata és a Naptevékenység új szakaszába lépett változásai igen is elfordulhatnak meglehetően szélsőséges irányba,ami nagyon pusztító hatással lenne az emberiségre nézve.

 

70 évig fagyoskodhatunk?

Miután megdőlt a globális felmelegedés mítosz, újabb természeti jelenség “működhet” a jól ismert propaganda ellen. Japán kutatók friss kutatásai szerint a Nap hamarosan a csökkent aktivitás időszakába lép, aminek hatására a Földön alacsonyabb lesz a hőmérséklet. A Riken alapítvány és a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium vezetői bejelentették, hogy a napfoltok aktivitása elkezdett emlékeztetni arra aMaunder Minimum és a Maunder Minimum is a szokásosnál később kezdtek el nyílni. A Maunder Minimum néven ismert korszakban a hőmérséklet mintegy 2,5 Celsius fokkal volt alacsonyabb, mint a XX. század második felében. A japán kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi napfolttevékenység nagyon hasonló ahhoz, mint amit abban az időszakban feljegyeztek. A Maunder Minimum néven ismert korszakban a hőmérséklet mintegy 2,5 Celsius fokkal volt alacsonyabb, mint a XX. század második felében.

A japán kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi napfolttevékenység nagyon hasonló ahhoz, mint amit abban az időszakban feljegyeztek. A kutatók azt is felfedezték, hogy szokatlan változások zajlanak a Nap mágneses mezőjében. Normál esetben a Nap mágneses mezőjének pólusai 11 évente megcserélődnek. 2001-ben a Nap északi mágneses pólusa, ami az északi részen volt, délre költözött. Noha a tudósok úgy jósolták, a következő helycsere 2013 májusára várható, a Maunder Minimum megfigyelte, hogy az északi pólus egy évvel korábban megkezdte a folyamatot. A déli részen mindeközben nem történt változás.

uj-jegkorszak

Ha ez így folytatódik, az északi pólus idén májusban elfoglalja a helyét délen, ezzel négy-pólusos mágneses struktúrát hozva létre a Napon, két új pólussal a csillag egyenlítőjének közelében. Akár jégkorszak is kialakulhat. Az előző jégkorszak körülbelül 11,5 ezer évvel ezelőtt ért véget, azt azonban nem tudni pontosan, hogy mikor számíthat az emberiség a következőre. Egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Geoscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmányában ismerteti becslését, amely szerint 1500 éven belül kezdődne meg az új jégkorszak, hacsak ki nem tolódik a globális felmelegedés következtében.

A jégrétegek vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy felmelegedési és lehűlési időszakok váltják egymást a Föld életében. A lehűlési ciklus alatt csökken a légkör szén-dioxid koncentrációja. Luke Skinner kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a légköri szén-dioxid szintjének 240 ppm (részecske a millióban) alatt kell lennie ahhoz, hogy a jegesedés megkezdődhessen. A légkör jelenlegi szén-dioxid koncentrációja 390 ppm. Ha azonnal megszűnne minden kibocsátás, a szén-dioxid szintje akkor is emelkedett maradna legalább 1000 évig. Ez azt jelenti, hogy a jégkorszakba való átmenet később kezdődhet el a számítottnál. A tanulmányban részt vettek a University College London, az amerikai Floridai Egyetem és a norvégiai Bergen Egyetem kutatói is.

Évekre is eltűnhetnek a napfoltok, a tudósok egy része szerint egy mini jégkorszakis kialakulhat Földünkön emiatt, mások kevésbe borúlátóak. Már a 2008-09-es években is elég enyhe volt a napfoltokképződése, a legfrissebb kalkulációk szerint azonban 2020-tól akár évtizedekre is eltűnhetnek a mágneses képződmények. 22 évente a Napmágneses pólusai helyet cserélnek, így alakítva ki egy-egy 11 éves ciklust. Csúcsidőben, mint például 2001-ben, napfoltokminden nap keletkeznek, gyakoribbak a napkitörések és viharok.

A legfrissebb számítások szerint ezek azonban 2020-tól kezdődő ciklusban több évtizedre meg fognak szűnni. Hogy mi okozza mindezt, az egyelőre rejtély, hatásai és következményei pedig még inkább. Mindenesetre ha tudósok számításai helyesek és a jelenlegi tendencia folytatódik, a napfoltokteljesen eltűnnek. A mágneses képződmények megszűnése okozhat lehűlést a földi klímában, de megúszhatjuk jégkorszaknélkül is. 2020 után biztosan kiderül.

 

Fűtés ezerrel

Ha valóban jégkorszak köszöntene be a Földre az szignifikáns módon, erőteljes szélsőséges irányban elmozdulva, évtizedekre, vagy évszázadokra behúzódva megváltoztatná a Földi klíma periodikus viszonyát. Hosszú évtizedekig nem sütne nap, ami a fotoszintézis megszűnését, valamint a bioszféra és fauna nagymértékű pusztulását eredményezné – beleértve az emberiség döntő hányadát is. A hideg, a hó és a fagy gyökeret verve, az általános mértékű és óriási kiterjedésű eljegesedés óriási pusztítással bírna, amire jelenleg felkészülni szinte lehetetlen. A környezeti és éghajlati viszonyok, illetőleg az ezekkel együtt járó konzekvens jellemzők átalakulása óriási nyomást gyakorolna a társadalomra, ami egyet jelentene a tartós hideg elleni védekezés hosszú távú berendezkedésével. Állandóan fűtenünk kellene, s tartósan,tetőtől talpig rétegesen fel kellene öltözködnünk,nem beszélve a közlekedés nehézségeiről,ami még mai modern világunkban is eléggé sérülékeny.

Számos település a külvilágtól elzárva, több méter magas hófalak között rekedne, minden külső segítség nélkül. A munkába járás számos helyen, településen és országban megszűnne, akadozna, hiszen a földrajzilag homogén egypólusú éghajlat katasztrofális körülményeket teremtene, amihez nem lenne egyszerű alkalmazkodni. Feltételezem, hogy sokan, a megfizethetetlenül magas anyagi ellenszolgáltatás nélkül és az energiahordozó készletek erőteljes megfogyatkozása miatt nem jutnak majd fűtéshez, így a lakások kihűlnek,s az emberek megfagynak az akár mínusz 10 – mínusz 20 fok közötti dermesztő hidegben.

A gazdasági fejlődés jelentősen visszaesne, sőt elviselhetetlen válság köszöntene az emberiségre, ami az élelmiszerárak látható drágulásában fog drasztikusan megnyilvánulni. A melegvérű állatok,s háziállatok mind egy szálig elpusztulnak,nem lenne többé kert,a mezőgazdaság megszűnne létezni,mindenhol nyomor,anarchia és káosz uralkodna. De vajon tényleg beköszönt a jégkorszak? Legyünk optimisták! Mi lenne jobb, ha plusz 50 fok lenne, vagy ha mínusz 20 fok lenne? Gyanítom, mindkettőre nemmel szavaznának. A jó hír, hogy még egyik korszak sem köszöntött be, míg a rossz, hogy évszázadokon belül utóbbira egyre reálisabb esély kínálkozik az amúgy is hanyatló emberi civilizáció számára.

SIMON GERGELY – paranormal.hu