Home A múlt rejtélyei Új magyarázat született a Nazca vonalakra

Új magyarázat született a Nazca vonalakra

0

A Nazva vonalak már régóta foglalkoztatják a régészeket. A vonalak Peru sík vidékén vannak a földbe vésve és különböző dolgokat ábrázolnak: majmok, pókok, madarak, különféle geometriai alakzatok vannak lerajzolva. Korukat körülbelül 2000 évesre becsülik.

A művészek eltávolították a vörös kavicsréteget (ami egyébként az egész sivatagot borítja), hogy felfedjék az alatta lévő fehér porréteget – ez volt az elv, de hogy milyen technikával és hogyan csinálták ezt, nem tudni. Egyes rajzok mérete eléri a 200 méteres hosszúságot.

Az sem világos, hogy milyen célból készítették az ábrákat. Vannak akik szerint istenségek tiszteletére alkották meg, de vannak akik szerint földönívülieknek készítették navigációs célokból.

Most azonban egy spanyol régész, Carlos Hermida azt állítja, tudja a választ. A régész és csapata szerint a Nazca vonalak bonyololult öntözési rendszert képviseltek, hogy növények számára biztosítsanak vizet. A régész szerint minderre számos bizonyítékuk is van és egy olyan technológiáról van szó, ami ma milliók életét menthetné meg.

A csapat felfedezése és részletes beszámolója hamarosan publikálva lesz. A hivatalos sajtóértesülés szerint a rendszer alkalmazkodott a sivatag klímájához és a különböző évszakok sajátosságaihoz.

Monika Neumann képe a Pixabay -en.