Home Pszichikus képességek Új utak nyíltak meg a tudatos álmodás előidézésére

Új utak nyíltak meg a tudatos álmodás előidézésére

0

Kutatók megállapították, hogy egy Alzheimer-kór elleni gyógyszer segítségével könnyebben elő lehet idézni a tudatos álmodást. A tudatos álmodás az a jelenség, melynek során tudatában vagyunk annak, hogy álmodunk és befolyásolni tudjuk az átélt eseményeket.

A tudósok évek óta próbálják tanulmányozni, hogy mi zajlik az agyban az ilyen élmények során, azonban a tudatos álmodás előidézése különösen nagy kihívásnak bizonyult.

Hogy erre megoldást találjanak, a Wisconsin-Madison Egyetem és a hawaii Lucidity Institute kutatói úgy döntöttek, hogy megvizsgálják az acetilkolin-észteráz gátlók (AChEls) szerepét a tudatos álomélmények kiváltásában.

Összesen 121 önkéntest (többségük gyakori tudatos álmodó) toboroztak, hogy részt vegyenek a galantamin – egy gyakori Alzheimer-kór elleni gyógyszer és gyors hatású AChEI – alkalmazásával végzett vizsgálatban.

Három egymást követő éjszakán a résztvevők egyre nagyobb adagokat vettek be, mielőtt próbálták előidézni a tudatos álmodást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer nagyobb adagjai hatékonyabbak voltak a világos álmok kiváltásában.

“Ez a kombinált eljárás azt eredményezte, hogy 121 résztvevőből összesen 69-en (57 százalék) a galantamin aktív adagja mellett két éjszakából legalább egy éjszakán sikeresen álmodtak tudatosan.” – írták a kutatók.

“Eddig ez a gyógyszer az egyik leghatékonyabb módszer a tudatos álmok előidézésére ami remélhetőleg sokaknak elérhető lesz majd.”