Home Hírek Új vizsgálat a történelem egyik legnagyobb rejtélyevel kapcsolatban

Új vizsgálat a történelem egyik legnagyobb rejtélyevel kapcsolatban

264
0
Megosztás

Új vizsgálatokkal ellenőrzik Oxfordban azt a húsz évvel ezelőtti állításukat, amely szerint a torinói lepel középkori hamisítvány. A világhírű laboratórium vezetője elismerte: nem kizárt, hogy pontatlanul végezték el a radiokarbonos kormeghatározást.

A torinói lepel a leghíresebb keresztény relikvia, amely a hívők szerint Jézus testét őrizte a keresztre feszítés után. A leplet többször megvizsgálták már, például az Oxfordi Egyetem laboratóriumában is, ahol húsz éve megállapították, hogy a lepel hamisítvány, amely a középkorban készült.

Nincs azonban kizárva, hogy tévedtek, és a leplen található szennyeződés miatt hamis eredményre jutottak – ismerte el a laboratóriumot vezető Christopher Ramsey professzor, aki ugyanakkor azt is hozzátette: azon azonban nagyon csodálkozna, ha a következtetésük hibásnak bizonyulna, különösen, ha ‘több ezer évet tévedtek volna’.

A fejlemény mindenesetre ismét felizzította a torinói lepelről szóló vitát. A négy méter hosszú vászonlepelből vett darabokat egymástól függetlenül vizsgálta meg a zürichi, az arizonai és az oxfordi laboratórium az 1980-as évek végén, hogy meghatározzák a lelet korát.

A keresztények legnagyobb rémületére a kutatók arra a következtetésre jutottak a radiokarbonos kormeghatározó vizsgálat alapján, hogy a leplet 1260 és 1390 között készítették, vagyis az egy középkori csalás eredménye.

Még Anastasio Alberto Ballestrero torinói bíboros is elképzelhetőnek nevezte, hogy a relikvia talán nem több beugratásnál.

A vizsgálatokat 1988-ban végezték, és azóta több elmélet is napvilágot látott arról, mi vezethetett téves eredményre. Ezeket a felvetéseket azonban eddig a tudósok mindig elhárították. A tudományos érvek ellenére sokak meggyőződése, hogy a lepel eredeti.

Ramsey professzor, aki a radiokarbonos kormeghatározás szakértője, most új kutatásokat végez, amelyek megmagyarázhatják, hogyan ‘játssza ki’ egy eredeti vászonlepel a műszereket. Az eredményeket a jövő hónapban hozza nyilvánosságra abban a dokumentumfilmben, amely a torinói lepelről szól, s amelyet a BBC húsvétkor sugároz majd.

Annyi már kiderült, hogy a ‘bűnös’ a szennyeződés; ha az két százalékban változik, akkor máris 1500 évvel tévednek az anyag korát illetően – magyarázta David Rolfe, a dokumentumfilm rendezője.

A filmben egyébként beszámolnak majd azokról az új archeológiai és történelmi bizonyítékokról, amelyek alátámasztják azt a véleményt, hogy a lepel valóban eredeti temetési öltözék.

Érthetetlen

Soha senki nem merte megkérdőjelezni, hogy Mohamed próféta élt-e, soha senki nem vonta kétségbe, hogy az Ószövetség eseményei valóban megtörténtek. De Jézus Krisztust nem mint valaha élt személyt, hanem mint mítoszt próbálják meg lenyomni az ember torkán. Ami sokkal könnyebben megy nekik mint hinnénk. De egy dolgot nem szabad elfelejteni: ez hit és nem tudás, a hit dolgában pedig nincs helye racionalitásnak. A hit még mindig az a tudati állapot, amivel valaki magyarázza a világ számára érthetetlen és racionálisan felfoghatatlan részleteit. Ebből a megközelítésből az, hogy a torinói lepel valódi-e vagy sem, teljesen lényegtelen.