Home Cikkek Újra felbukkant a hegyi kísértet Kárpátalján

Újra felbukkant a hegyi kísértet Kárpátalján

1307
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 1 percig tart

A kárpátaljai Kőhavas (Petros-csúcs, 2020 m) hegy megmászása közben egy turista fotózta le a Brocken-hegyi kísértet nevű jelenséget.

Ez egy ismert légköroptikai jelenség, amelyet először 1780-ban a németországi Harz-hegység egyik csúcsánál észleltek, és írták le.

A jelenség neve Brocken-hegyi kísértet. Az alacsonyan álló nap rávetíti az árnyékot a megfelelő magasságban lebegő felhő, vagy sűrű köd felszínére.

A ?Brocken-hegyi kísértet? Kárpátalján. ? Forrás: origo

Általában hegycsúcsokról és magas hegygerincekről lehet megfigyelni, de kivételes esetben tornyokról is látható.A jelenség elnevezésében azért szerepel a kísértet szó, mert ha a felhő vagy köd mozog, akkor mozogni látszik maga a jelenség is, és az erősen megnyúlt, hosszú végtagú alak valóban kísérteties hatást kelt.

A fényképeket és a videofelvételt az egyik közösségi oldalon tette közé az Ivano-Frankivszk megyéből érkezett turista.

Ha a páracseppek átmérője nem haladja meg a 10-20 mikrométert, akkor megfigyelhetjük a színes glóriát is, amely a fejünk-testünk árnyéka körül alakul ki.A fény megtörik a mikroszkopikus cseppeken, visszatükröződik és interferálódik. A színes gyűrűket ezek a hatások együttesen hozzák létre ? írja a Kárpátalja című lap.

forrás: Palkó István /origo.hu/Kárpátalja, rejtélyekszigete