Home Földönkívüliek Üzenetet küldenének egy Naprendszeren kívüli bolygóra

Üzenetet küldenének egy Naprendszeren kívüli bolygóra

611
1
Megosztás

radioteleszkopok-1Egy amerikai szervezet azt tervezi, hogy üzenetet küld a Földhöz legközelebb található exobolygóra, a Proxima b-re. A kutatók azt remélik, hogy ha a planétán létezik intelligens civilizáció, válaszolni fog a küldött jelre és idővel létrejöhet egy konstruktív ?párbeszéd?. ?Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez? ? így lehettek ezzel egy San Franciscó-i szervezet, a METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence) munkatársai is, akik úgy döntöttek: ha a feltételezett idegen lények nem üzennek nekünk, majd mi kezdeményezni fogjuk a kapcsolatfelvételt.

A projekt legfőbb célja, hogy rádió- vagy lézerjeleket küldjön a Földhöz legközelebb eső exobolygóra, a Proxima b-re.
? olvasható a Phys.org tudományos portálon megjelent cikkben.

A kőzetplanéta a Proxima Centauri néven ismert vörös törpe körül kering és ?csupán? 4,2 fényévre található szülőbolygónktól. Mivel a lakhatósági zónában helyezkedik el, elképzelhető, hogy folyékony víz is van a felszínén (a vörös törpékre jellemző heves kitörések ugyanakkor az élet előfordulásának esélyét alaposan rontják).

radioteleszkopok-1

A mostani lenne az első komolyabb próbálkozás, hogy egyetlen csillagot megcélozva hónapokon vagy éveken keresztül erőteljes, ismételt és szándékos üzeneteket küldjünk a világűrbe. Ha a terv összejön, a METI más, távolabb fekvő exobolygókra is üzenni fog majd. A METI-t még 2015-ben alapították. A szervezet jelenleg 1 millió dollárt szeretne összegyűjteni, hogy a pénzből egy fejlett adókészüléket építsen vagy béreljen egy lakott területektől távoli vidéken. Ha ez megtörténik, az első fő feladat annak kidolgozása lesz, hogyan tudnánk egy egyszerű ?Hello? üzenetet továbbítani egy távoli égitestre.

proxima-b
Természetesen, mint minden rendhagyó tudományos projektnek, a METI célkitűzéseinek is akadnak ellenzői. A felelőtlen üzengetés egyik legnagyobb kritikusa a világhírű Stephen Hawking. A tudós úgy gondolja, ha a földönkívüliek tudomást szereznének létezésünkről, nem haboznának hódító hadjáratot indítani ellenünk. Hasonló véleményen van Mark Buchanan is, aki a Nature magazinban fejtette ki álláspontját.

stephen-hawking-wallpaper

Szerinte jelen pillanatban lehetetlen lenne megmondani, hogy egy adott idegen civilizáció veszélyesnek számít-e vagy sem. Mások úgy vélik, egészen addig várni kellene, míg ?kiváló beszélgetőpartnerekké? nem fejlesztjük magunkat. Ráadásul az űrbe történő üzenetküldés nemzetközi szabályozása sem megoldott, nincs például meghatározva ki és milyen céllal küldhet üzenetet egy másik bolygó felé.

rejtelyekszigete.com

1 COMMENT

  1. Sziasztok!Megint egy téves elképzelés!Mit értünk intelligens civilizáción,hiszen az emberiség 150 éve is az volt,még sem volt képes üzeneteket küldeni vagy fogadni a Földön kívül!Még egymás közt sem elektronikusan itt a planétánkon.Kizárólag a posta,vagy a galamb létezett!Na most ha egy értelmes civilizáció kialakult bárhol is az Univerzumban nem biztos,hogy pont a mi szintünkön van technikailag.Lehet,hogy évmilliókkal megelőznek minket és tudják hol vagyunk,de semmi érdekük minket meglátogatni,hiszen a földi fosszilis energiahordozók vagy ásványi anyagok olyan kis mennyiségben vannak az Univerzumhoz képest,hogy nincs értelme ezeket épp itt megszerezni,főleg hogy ki tudnak aknázni olyan energiákat ami könnyen elérhető.(hideg fúzió,napkitörések megcsapolása,sötét anyag……stb).Viszont ha csak 150-200 évvel vannak lemaradva akkor meg teljesen értelmetlen üzengetni nekik.Gondoljunk bele,hogy ha a Földre küldtek 150-200 éve üzenetet és nem kaptak választ azt gondolhatják:puff neki élet ugyan van a bolygón,de nem értelmes ezért kár is vele foglalkozni!Meg ha azóta eljutottak is hozzájuk a rádiojeleink esetleg ugyan úgy nem tudnak eljut saját naprendszerükön kívülre sem,nem hogy egy másik rendszeren belüli bolygóra,mint mi például a Marsra!Mert értelmes civilizáció vagyunk ugyan,de fejletlenek a gyors csillagközi utazásokhoz!UfoCompany/Facebook