Home Kriptozoológia Valami mozog az erdőben

Valami mozog az erdőben

0

Sok jel mutat arra, hogy létezik valamiféle óriás majomember, amely bizonyos területek erdőit járja. Az emberszabású lény időnként felbukkan a Himalája hegyeiben, Észak Amerikában és Angliában is. Sokan úgy vélik, hogy valamilyen fennmaradt ősember lehet, de vannak elméletek, miszerint egy biológiai kísérlet eredményéről van szó, míg mások földönkívülit sejtenek a háttérben.

Lábnyomok sokasága

Ezek közül a jelek közül az egyik a lábnyomok. Tudósok és átlagemberek többször bukkantak már megmagyarázhatatlan nyomokra, melyek sem medvére, sem emberre, de még csak egyetlen ismert állatra sem emlékeztetnek. A lábnyomok mint lehetséges bizonyítékok fontosságára 2007 decemberében hívta fel a figyelmet  Josh Gates amerikai televíziós műsorvezető és felfedező, aki az egyes elképzelések szerint a Himalájában élő titokzatos óriáslény, a jeti állítólagos láblenyomatával hasonlította össze saját lábfejét egy katmandui szállodában.

Gates azt mondta, hogy a Mandzsu folyó partján, a nepáli Kumbu térségében, a Mount Everest felé vezető úton, 2850 mérteres magasságban találta forgatócsoportjával a még sosem látott hegyi ember három lábnyomatát. Viszont mások is fedeztek már fel hasonló lábnyomokat. További rejtélyes lábnyomokat Steve Berry fedezett fel a bhutáni Gangkhar Puensum hegyen – a férfi még 2014 októberében járt a világ legmagasabb megmászatlan hegyén (vagyis egy olyan helyen, ahol korábban még soha nem járt ember). Előtte nem igazán hitt a szőrös vadember létezésében, de a látottak meggyőzték arról, hogy egy jeti trappolhatott a hóban. A titokzatos nyomokat butáni vezetője szúrta ki, egy áthatolhatatlanan szakadéktól 200 méterre. Álláspontját ugyanakkor nem mindenki osztotta. A szkeptikusabb szakértők szerint egy talpraesett hegyi kecske lehetett a ludas a dologban.

Steve Berry megállapítása szerint az emberinél jóval nagyobb lábnyomok szorosan követték egymást, így a hegyen kószáló lény bizonyára nem egy négylábú állat, például egy hópárduc volt. Bár a medvék képesek két lábra állni, de nem ilyen precízen járnak, így ezt a lehetőséget szintén ki lehet zárni. A férfi ebből arra a következtetésre jutott, hogy a tettes nem lehetett más, mint egy gorillaszerű lény. A lábnyomok elég messze voltak a civilizációtól. A felfedezőnek négy napig kellett gyalogolnia, hogy valakinek elmondhassa a történeteket. Egy pásztor szokatlanul lelkes lett a téma hallatán, hiszen 11 évvel korábban már volt szerencséje egy jetihez (amit a helyiek a “migo” néven emlegetnek). A lény állítólag 100 méterre volt tőle, és egyenesen rámeredt. Mindenhol hosszú, szürkésbarna szőr borította, még az arcát is, akárcsak egy macskának, vagy kutyának, de olyan magas volt, mint egy ember ? magyarázta a jeti-észlelő, aki szerint a szörny nyomait kimondottan könnyű azonosítani, mert úgy jár, hogy az egyik lábát szorosan teszi a másik után. Steve Berry ezen a ponton kis híján hanyatt esett a megdöbbenéstől.

A jetivonulás valóságtartalmáról azonban nem mindenki volt meggyőződve. Közéjuk tartozott a kriptozoológiával foglalkozó Centre for Fortean Zoology vezetője, Jon Downes is, aki úgy vélte: a lejtő, ahol a lábnyomokat találták, annyira meredek, hogy azt csak a hegyi kecskékhez hasonló állatok tudják leküzdeni. Szerinte elhanyagolható az esélye, hogy a nyomok bármi érdekeset tartogassanak, és biztosan nem egy két lábon járó, magas főemlőshöz tartoznak. Egy ilyen állat a súlyeloszlása miatt nem tudna így feljutni egy olyan hegyre, mint ez.

A himalájai őslakók évszázadok óta hisznek a jeti létezésében, de a nyugati világ csak az 1900-as évek elején ismerkedett meg a lény legendájával. Egy brit tiszt 1889-ben Szikkim területén bukkant hatalmas lábnyomokra a hóban. A helyiek azt mondták neki, hogy a Ye-tié voltak, aki arról híres, hogy embereket támad meg. A következő észlelés a Howard-Bury által vezetett brit expedíciótól érkezett, amelynek tagjai 1921-ben sötét alakokat vettek észre a Mount Everest északi oldalán. Mire elérték a helyet, a rejtélyes figurák sajnos már eltűntek, viszont hátrahagytak néhány hatalmas, emberszerű lábnyomot a hóban. Sir Edmund Hillary egy 1953-as expedíció során nepáli buddhista kolostorokban hallott a lényről. A szerzetesek több festményt és a jetinek tulajdonított relikviát mutattak neki. A hegycsúcsra vezető utolsó métereken, a sűrű havazásban Hillary látni is vélte a három méter magas, két lábon járó szörnyeteget, amint pár méterrel fölötte megáll egy meredélyen, majd lassan elsétál.

Amerikai észlelések

A lábnyomok mellett rengetegen észlelés történt az elmúlt évtizedekben. A egyik ilyen eset 2010 szeptemberében történt, amikor is vélhetően a sasquatchot látták a McKenzie folyón. Egy mozgó lényt pillantottak meg  folyón, de sok mást nem tudtak hozzátenni a szemtanúk az szleléshez. Ugyanakkor a helyi Bigfoot Észlelő Központ (BRFO) akkor úgy vélekedett, hogy a környéken találtak már bigfootra utaló nyomokat.

Az egyik jelentősebb észlelés 2011 májuában történt. Ekkor a himalájai jetihez hasonló emberszerű szőrös lényt láttak az USA-ban, amiről videót is készítettek. Persze nem lehet biztosan tudni, hogy a felvétel valódi volt vagy csak trükk. A túrázók készítette felvételen (amit én nem találtam, így csak az észlelés részleteiről számolok be) látható volt eg nagytestű lény, kissé görnyedt testtartással, aki mintha bokrot keresett volna. A kis csapat olyan elmélyülten bóklászott a sűrű aljnövényzetben, hogy a helyszínen észre sem vette a növényzetben lopakodó fura lényt, csak akkor döbbentek rá, milyen közel jutottak a valamihez, amikor visszanézték a felvételt. Samantha, a videó készítője szerint a lényt alig vették észre, mintha lopakodott volna.

2011 márciusában egy Rutherfordnál (Észak Karolina) történt észlelés több hónapig borzolta a mítikus lényben hívők kedélyeit világszerte. Az észlelés során egy férfi állította, hogy a titokzatos, három méter magas erdei lényt látta. Thomas Byers helyi erdész elmondta, hogy ez volt élete legizgalmasabb pillanata. Alig tizenöt méterre lehetett tőlem, épp az úton ment át, amikor megpillantotta. Mielőtt eltűnt az erdőben, még rá is morgott, de a legborzalmasabb a szaga volt. Mintha elevenen rohadt volna.

Amerikában van olyan hely, ahol többször is felbukkan ez a lény; az egyik ilyen New Jersey, ahol inkább Sasquatchnak hívják. A rejtélyes Sasquatch néhány kutatója szerint New Jerseynek saját réme van, méghozzá egy ragyogó szemű majomember, még specifikusabb néven Big Red Eye, Nagy Vörös Szem. A helyi szakértők szerint a Nagy Vörös Szem legendája mintegy három évtizedre nyúlik vissza. Akkor több nyúl pusztult el tisztázatlan körülmények között. A rendőrség szerint egy medve volt a gyilkosuk, de néhány helyi újság rejtélyes szörnyet emlegetett. Többek szerint annak ellenére, hogy a lény éveken át elkerülte a vadászokat és a fotósokat, nem jelenti azt, hogy nem kísért Sussex megye fái között. Mike Aragona, a Bigfoot Kutatók Szervezetének tagja akkor azt nyilatkozta, hogy talán nem tudunk mindent, embert küldtünk a Holdra, műholdaink vannak, de itt ez a teremtmény, aki az orrunk előtt él, és egy olyannak a mestere, amit mi már réges-rég elvesztettünk: hogyan kell túlélni a vadonban.

Tom Card, 2011 augusztusában mint nyugdíjas vadőr szintén azt állította, hogy már találkozott a Nagy Vörösszeművel a High Point parknál még az 1970-es években

Ezek a lények többnyire erdős területen bukkannak fel. Mint látni fogjuk, egy 2012 augusztusában történt észlelés szintén erdőben történt, mégpedig Ohioban. Ennél az esetnél látni vélték, ahogy egy rejtélyes, fekete szőrrel borított kétlábú lény átszalad az erdei úton, kezében egy bottal. Az esetről videó is készült, ami alapján sokan próbálták beazonosítani, hogy milyen élőlény lehetett rajta. A rejtélyt azonban nem sikerült megfejteni és sokan sokan úgy vélik egy igazi jetit sikerült felvenni.

2013 szeptemberében különös fotót küldtek egy virginiai újsághoz. A Bigfoot vadászok feltették a kérdést, mi van ha egy fiatal Sasquatch-ot kaptak lencsevégre? Az elemzők próbálták is összehasonlítani a fotót más híres képekkel, az állítólagos emberszabásúról, hátha felfedeznek valamit. A titokzatos lényt egy nyomkövető kamera képein fedezték fel délnyugat Virginia hegyeiben. Amikor Roger Williams erdész meglátta a fotókat, nem habozott elküldeni a helyi újsághoz, a Southwest Timeshoz. Alaposan megvizsgálva a képet úgy tűnt, hogy a jobb karon újjak vannak ahogy markolja a fatuskót. Elnyúlt végtagjai hasonlóak voltak az emberéhez. Szőre csapzott a hátán, de vékony a karján és a lábain. Sajnos a feje és az arca nem volt látható a képen. Közben a kripozoológusok szembetűnő hasonlóságokat fedeztek fel egy nyomkövető kamera sorozatképein, melyeket Rick Jacobs Bigfoot vadász készített 2007-ben. Mindegyik fotó egy nyurga, majomszerű lényt mutat és Jacobs fotóival kapcsolatban a szakértők egyet értettek abban, hogy egy fiatal példányról van szó. Miközben a kriptozoológusok bizonyítékként tekintettek Jacobs képeire, Roger Williams nnem nagyon volt meggyőződve, szerinte ugyanis egy fiatal medvét sikerült megörökíteni, ami bőrbetegségben szenvedett. Roger Williams kételkedését azzal is alátámasztotta, hogy évente vadászott azelőtt az erdőben és még nem látt jelét a bigfootnak. Medvenyomokat ugyanakkor már látott. Azt is elmondta, hogy sosem voltak azonosítatlan nyomok vagy jelek, melyek egy felsőbbrendű lényre utalnának az erdőben. További furcsaság azonban, hogy a helyszín, ahol az észlelés történt, nincsenek megfigyelhet nyomok, melyeket az állatnak hátra kellett volna hagynia. A rejtély tovbbra is rejtély…Mi tehát az igazság? Roger egy fiatal medvét fotózott volna le a virginiai hegyekben? Vagy ezúttal ténylegesen sikerült megpillantani a Bigfootot?

A jeti észlelések száma folyamatosan növekedett az utóbbi évtizedekben az Egyesült Államok északkeleti részén. Egy 2018 április 7-én történt színhelye Pine Barrensben volt, amikor is egy Tricia nevű nő egy sűrű erdős területen vezetett haza a férjével. A beszámoló szerint a nő jelentette az észlelést a Jetitevékenységet Kuatató Szervezetnek (Bigfoot Field Research Organization – a jeti amerikai megnevezése bigfoot). A szemtanú egy nagy, két lábon járó lényt figyelt meg az út mentén, ami gyorsan eltűnt a fák a közeli fák között. Tricia elmondása szerint éppen vezetett amikor egy pillanatra meglátott a visszapilantó tükörben egy barna, kétlábú, 3 méter magas valamit ami gyorsan berohant az erdőbe, amit nemrég hagytak el. Megállt, a férje mondta hogy tegye a kocsit hátramenetbe. Ahogy közeledtek a területhez, ágakat hallott hajlani, majd egy csobbanást a vízbe.

Autós szemtanúkból nincs hiány. A következő eset szintén autóvezetés közben történt. Egy házaspár a Kentucky állambeli Sandy Hook közelében utazott autóval, amikor megláttak valamit az úton. A Bigfoot-ot Kutatók Szervezetéhez (Bigfoot Field Researchers Organization) beérkezett jelentés szerint a házaspár egy óriási, két lábon járó lénnyel találkozott október 18-án este 7:45-kor. A jelentés a lényt nagyon nagy méretűnek írja le, vastag lábakkal és törzzsel magasságát tekintve legalább három méteresnek. Színe megegyezett a környező fák színével, melyek a környéken szürkés-barnák. A nő férje, akinek a szeme az úton volt az észlelés során, csupán egy különös árnyat látott. A környék hegyvidéki jellegű; a lény feltehetőleg leereszkedett az út egyik oldalán lévő meredek hegyoldalról, majd folytatta útját az út túloldalán, további ereszkedéssel. Az esetet követően a házaspár visszatért az észlelés színhelyére, de nem találtak semi szokatlant. A nő szerint azon az éjszakán a szomszédban lévő kutyák nagyon különösen viselkedtek: ugattak és üvöltöttek egész éjszaka. Az egyik úgy viselkedett, mintha látna valamit a távolban és elkezdett morogni, osonni, mintha üldözésre készülne.

Európai észlelések

Európára, azon belül is leginkább Angliára jellemző a jeti felbukkanása. 2016 szeptemberében gy férfi azt állította, hogy a jetiről sikerült videót készítenie a walesi erdőkben, miközben a titokzatos lényre vadászott. Az akkor 40 éves Jason Parsons hatalmas jetirajongó és éppen a walesi erdőkben vadászott a megfoghatatlan fenevadra, amikor érdekes látványban volt része. Rögtön elő is kapta a kameráját, hogy lefilmezze a jelenséget. A videón azt látható hogy a gallyak között egy gorilla kinézetű lény halad át. Jason szentül hitte, hogy a felvételen látható alak egy jeti, sőt a brit kutatóintézet is úgy vélte, hogy ez a felvétel igen jelentős, és csak egy újabb bizonyíték arra, hogy a jeti létezhet.

2018 májusában egy Exeterből Bristolba tartó utas állítása szerint látta a jetit egy közeli mezőn. A beszámoló a Brit Jeti Észlelések csoportnak lett elküldve, amely a brit szigetek területéről gyűjti és elemzi a hasonló észleléseket.A szemtanú szerint az észlelés időpontjában körülbelül egy tucat ember lehetett a vonaton. A szemtanú 15 km-re lehetett Bristoltól, amikor egy mezőn keresztül haladt a vonat. Jobbra nézett és megpillantott egy nagy valamit amely a mező közepén sétált. A vállai előre dőltek és fekete volt. A lény körülbelül 70 és 100 méter közötti távolságra lehetett a vonattól. A szemtanú figyelte a sétáló valami útját egészen a mező széléig, amely sövénysorral volt szegélyezve. Úgy tűnt, mintha ez a valami a sövénysor mentén sétált volna, hogy takarva legyen. Akármi is volt, nagy lépéseket tett ahogy járt. A férfi ekkor körülnézett a vonaton de sajnos senki más nem látta a lényt. Elmondása szerint 100%-ig biztos volt abban, hogy amit láttam, az az angol jeti volt. A szemtanú már csak azért is volt ennyire biztos benne, mert a kissé behajlított lábai, nagy lépései, mintha a föld felett siklott volna mind erre utaltak.Elképzelhető, hogy Angliában is él egy ilyen teremtmény és olykor felbukkan? A jövőben remélhetőleg több észlelés alátámasztja ezt.

Amikor a hatóságok is felfigyelnek

2016 augusztus 21-én érdekes felvételt készített az egyik erdei ösvényre kihelyezett rendőrségi rejtett kamera Észak-Kaliforniában, amellyel az erdőben ügyködő marihuána termesztőket akarták leleplezni. Még a sokat tapasztalt nyomozónak is leesett az álla attól, amit a felvételen látott. Drogtermesztők helyett, egy szőrös, emberszerű lényt rögzített a kamera. A rendőr, aki a kamerát behozta, nem tudta, mit kezdjen a különleges felvétellel. Mivel 20 éve üldözi akkor már húsz éve dolgozott a bűnüldözében, félt, hogy ha egy ilyen videóval tér vissza, kinevetik a kollégák, így elküldte azt az egyik vadőrként dolgozó barátjának. A felvételen jól volt látható, hogy egy hosszú bundájú teremtmény felfedezi a kamerát, és közelebbről is alaposan megvizsgálja. A szakértők szerint biztos, hogy nem medve volt, annak nincs ilyen karja? és a szőre sem ennyire hosszú. A lábnyomait a környéken már korábban is megtalálták. A lény, miután letépte az egyik fára rögzített kamerát, megvizsgálta, majd elásta a falevelek alá. Egyes vélemények szerint a videó nem volt túl meggyőző, mivel nem volt látható rajta a lény arca.

2019 decemberében nagy izgalmat keltett egy közlekedési kamera képe Oregon államban, amely úgy tűnt, alátámasztja egy férfi beszámolóját, aki állítása szerint találkozott a lénnyel. Egy Facebook oldal szerint, melyet azért hoztak létre hogy közölje Morrow megye rendőrségi és tűzoltósági bejelentéseit, egy hívás érkezett a rendőrséghez, melyben azt állította a hívó személy, hogy valami szokatlant látott. Állítása szerint találkozott valamivel az út szélén a Hood River-i kijáratnál. Közölte, hogy a korlát mellett tartózkodott és túl nagy volt ahhoz, hogy medve legyen. Az ügyeletes tiszt meg akarta oldani a rejtélyt, ezért átnézte a kamera felvételeit és valóban észrevett valamit az út szélén, abban az időpontban, amikor az észlelés is történt. Hihetetlennek tűnt, de a felvétel egy nagy alakot mutatott, amint az út szélén sétál. Azon kívül, hogy hatalmas méretű, más részletet nem lehetett kivenni. Sokan feltették a kérdést, hogy vajon ez bizonyíték lehet arra, hogy a bigfoot a térségben tartózkodik? Később aztán egy fórumos kommentelő, bizonyos fred_mc azt állította, hogy a lény valójában egy fa vagy bokor lehet csupán. Elképzelhető, hogy csupán az emberek fantáziája viccelődött?

Facebook | Devon Live | Kentucky.com | CBS Local | Sasquatch Chronicles (napiufo.hu fordítása) | Velvet | Blikk |