Home A múlt rejtélyei Virtuális valósággal a halálfélelem ellen

Virtuális valósággal a halálfélelem ellen

372
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

virtualis-valosag-no (1)Egy virtuális illúzió ? amely leginkább a halálközeli élményhez hasonlítható ? úgy tűnik, csökkenti az emberek halálfélelmét ? írja a New Scientist magazin. A spanyolországi Barcelonai Egyetem kutatója Mel Slater és munkatársai olyan virtuális valóság headsetet alkalmaztak, amely a testen kívüliség élményét nyújtja a felhasználó számára. A kísérletben összesen 32 önkéntes vett részt.

Első lépésként valamennyi önkéntes a saját, számítógép által kreált testével ismerkedett meg. A virtuális világban minden megtett mozdulat olyan volt, mintha az a való életben történt volna. Amikor egy virtuális labdát az egyén komputer alkotta lábára ejtettek, az önkéntes rezgést észlelt az igazi végtagján.

A technika emlékeztet a jól ismert ?gumikéz illúzióra?, amelynek lényege, hogy egy élettelen objektumot az illető saját részeként érzékel, annak ellenére, hogy tudja, valójában nem tartozik hozzá.

virtualis-valosag-no (1)

Amint az illúziót sikerül megteremteni, az önkéntesek azt tapasztalták, hogy nézőpontjuk megváltozik ? virtuális testük fölé emelkedtek, és kívülről szemlélték magukat. Amikor ez bekövetkezett és labdát dobtak a virtuális testre, csupán az önkéntesek felét ingerelték rezgéssel. Akiknél ez megtörtént, az elszakadás nem történt meg teljes mértékben, továbbra is kötődést éreztek testükhöz.

Megnyugvást ad a testen kívüli állapot?

A kísérlet befejezése után az önkéntesekkel egy kérdéssort töltettek ki, amelyben arról kérdezték őket, mennyire félnek a haláltól. Azok az emberek, akiknek sikerült teljesen ?elszakadnia? valódi ? és virtuális ? testüktől, sokkal kevésbé féltek a haláltól. ?A hatás nagyon erős volt? ? mondta Slater. A kutató szerint nem valószínű, hogy az élmény miatt az egyének kevésbé féltek volna a haláltól. Inkább arról lehet szó, hogy a testen kívüliséggel olyan érzésük támadt, hogy a halál után is létezhetnek valamilyen formában, ami megnyugvást adott számukra ? magyarázta Slater. A virtuális élmény leginkább a jól ismert halálközeli élményekhez hasonlítható. Ezek során egyes szívinfarktuson átesett páciensek arról számoltak be, hogy a kórteremben saját testük felett lebegve szemlélték a szobában zajló eseményeket a kritikus pillanatokban. Egyelőre további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a virtuális illúzió valóban enyhítheti-e olyan emberek félelmét, akik halálos betegségben szenvednek vagy kórosan rettegnek az elkerülhetetlentől. Az eredményeket a Plos One tudományos folyóiratban publikálták.

rejtelyekszigete.com