Home A tudomány rejtélyei Vizet találtak a Holdon

Vizet találtak a Holdon

0

Hivatalosan is bejelentették tudósok, hogy vizet találtak a Föld kísérőjén. A The Guardian beszámolt róla, hogy a NASA már napok óta készült erre a bejelentésre. A felfedezés a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) obszervatórium adatai alapján történt.

Az 1990-es évekig úgy hitték, hogy a Hold felszíne száraz, azonban felfedeztek jeleket, melyek arra utaltak, hogy a bolygó nedvesebb lehet mint gondolták: jégre utaló nyomok legalábbis ezt erősítették meg.

A napsugárzás felszíni visszaverődésének hullámhossza alapján arra az eredményre jutottak, hogy minden bizonnyal lennie kell víznek a Holdon.

Mahesh Anand bolygókutató szerint a mérések azt is megmutatják, hogy meglehetősen nagy mennyiségű víz van jelen. Körülbelül akkora mennyiségről lehet szó, mint amennyi a Földön feloldódik a mélytengeri vulánok által kibocsátott lávákban.

A felfedezés akár azt is jelentheti, hogy későbbi Holdraszállás során az ottani vizet üzemanyagként, oxigén előállítására vagy fogyasztás céljára is felhasználhtják az űrhajósok.

Az viszont, hogy hogyan termelik majd ki a vizet, nem világos. Nem tudni, hogy a víz folyékony állapotban van jelen vagy jég formájában. Azt sem tudni, mekkora a víz kiterjedése.

Paul Hayne (University of Colorado) szerint a szondák a későbbiekben nem biztos, hogy a népszerű krátereket fogják célbavenni, hanem a sarkokat, ahol felfedezték a víz jelenlétét.