Home Földönkívüliek Vörös lidércek: magyarázatok az UFO észlelések egy részére?

Vörös lidércek: magyarázatok az UFO észlelések egy részére?

0

A múlt legendáiban számos helyen találkozhatunk sárkányokkal, tündérekkel, angyalokkal és más fantasztikus égi jelenségekkel. Lehetséges, hogy ezeknek a háttere  – csakúgy mint a mai UFO észleléseké – valamilyen természetes jelenség volt?

2009 februárjában egy ilyen jelenséget kezdtek el alaposan tanulmányozni a Tel Avivi Egyetem kutatói. A kutatás egyik vezetője, Colin Price akkor azt mondta, hogy az általuk tanulmányozott vörös lidércek gyakoriak az északi féltekén a téli hónapokban. A professzor szerint ezek a jelenségek a viharfelhők felett jelennek meg. Hogy pontosan hogyan keletkeznek, az nem világos, mindenesetre felelősek lehetnek az UFO észlelések egy részéért.

A vörös lidércek tulajdonképpen villámok, melyeket a viharfelhőkben lévő elektomosság idéz elő úgy, hogy a felhők feletti térre hatást gyakorolnak, azaz ott kisülnek. A vörös lidércek több millió éve léteznek a Földön akárcsak a viharok – első feljegyzésük azonban 1989-ben történt, amikor egy csillagász éppen a távcsövét állítgatta és észrevett egyet. Azt is tudni kell ugyanakkor erről a jelenségről, hogy kizárólag vihar jelenlétében jelenik meg. Viselkedésük, táncuk az égen bizony összekeverhető UFO-val is.

A professzor 2009-ben kutatásba is kezdett, mégpedig úgy, hogy 3 dimenziós modelleket próbált felállítani a jelenségről, hogy azok segítségével értse meg a működésüket. Ki is derült, hogy szerkezetük körkörös, magasságuk mintegy 20 km-es és 50 km szélesek lehetnek. Mivel nagyon magasan vannak, akár az is elképzelhető, hogy hatással vannak a bolygó ózonrétegére. Globális problémát szerencsére nem valószínű, hogy okoznak, mert elég ritka jelenségről van szó.

Eurekalert | David Mark képe a Pixabay -en.