Home Kriptozoológia A doveri démon

A doveri démon

0

Dover (Delaware) több mindenről híres, de köztük van egy dolog, de köztük van egy dolog, amiről nem minden túrista tud: a városban jelen van egy kísértet, melyet már több szemtanú is látott.

William Bartlett egy éjszaka különös dolgot látott a Farm Streeten. Egy ijesztő, emberszerű, 3 méter magas, emberszerű alakot látott, melynek ragyogó narancssárga szemei voltak. A lény nem rendelkezett sem orral és szájjal. Bartlettnek fogalma sem volt, mi lehetett a lény. A jelenséget 1977 áprilisában látták. William Barteltten kívül két további fiatal is a szemtanúk között szerepel.

Az észlelést követően az eset gyorsan eljutott a médiába és felkeltette a világ figyelmét. Azóta a doveri démon néven elhíresült lénynek weboldala is van, valamint videójátékban is harcolhatunk ellene. Japánban díszként is megvásárolhatjuk. Bartlett, aki festőként dolgozik, az eset kapcsán vált híressé. Így ha valaki rákeres a nevére, akkor könnyen ott szerepelhet a jelenség a neve mellett. Olyannyira bekerült a szakirodalomba, hogy a szemtanú felesége Gwen, egyszer egy könyvesboltban keresgélt, amikor rátalált egy kriptozoológiai enciklopédiára. Amint kinyitotta, ott szerepelt a doveri démon mint bejegyzés az egyik oldalon, vele együtt férje neve is. A dolog tehát követi Bartlettet ? persze nem a szörny, hanem a történet.

De mi is történt pontosan? 1977 április 21-én William Bartlett éppen hazafelé vezetett a Farm Streeten, amikor felfigyelt a lényre egy beszakadt kőfalon. Két órával későb John Baxter, aki a barátnőjét kísérte haza, szintén észlelte a lényt egy forrás mentén egy fás területen a Miller Hill Roadon. A következő nap éjszakáján Abby Brabham hazafelé vezetett barátjával amikor meglátta a lényt a Springdale Avenue-n.

A John Baxter által készített rajzon egy emberszerű lény látható nagy szemekkel, amint egy fa mellett áll. Ez a rajz egybevágott azzal a leírással, amit William Bartlett is adott. Amit meg lehet állapítani az az, hogy az észlelések egy vonalban töténtek és mindegyik észlelés víz közelében volt.

Ezt követően, egy évvel később, Batlett ismét felfigyelt valamire. Egy parkolóban állt a barátnőjével az autóban, amikor valami rácsapódott a kocsijukra. Egy kisméretű alakot vélt felfedezni, amely elhagyja a helyszínt. Nem tudta ki vagy mi csapott rá az autóra, de akár egy kisgyerek lehetett, aki csak meg akarta viccelni. Ráadásul a Hold fénye is okozhat hallucinációt, ahogy a Farm Streeten az utat szegélyező fákon átvilágít annak fénye.

Mindenesetre az elmondható, hogy a 17-dik század óta a Farm Street különös jelenségek színhelye. Ez Dover második legidősebb utcája. Frank Smith történetírótól tudjuk, hogy ezen az utcán már évtizedekkel ezelőtt látták a Sátánt. Az a monda terjedt el, hogy az utcán kincsek vannak elrejtve; de hogy ezeket kik ásták el és mi célból, az nem világos. Ugyanakkor voltak ásatások ezeknek a kincseknek a megtalálására, de nem vezettek sikerre. Loren Coleman kriptozoológus is tanulmányozta más Dover történetét és őt is meglepte ennek a lénynek a tradíciója és az ezzel járó megmagyarázhatatlan jelenségek sokasága.

Tulajdonképpen három legendáról van itt szó: az egyik a Sátán, ahogy lovon közlekedik, a másik a rejtett kincs és a harmadik pedig maga a doveri démon. Ha ennyi legenda összegyűlt a hely kapcsán, akkor okkal feltételezhetjük, hogy valami állhat a háttérben. Hiszen olyan ez a hely, mintha mágnesként vonzaná a megagyarázhatatlan jelenségeket. Lehet, hogy a dovri démon 1977-es észlelése nem is az első eset volt. Már az 1970-es évek elején is beszéltek a Shernborn Középiskolában (Dover) arról, hogy különös dolgok történnek az erdőben. 1972-ben egy Mark Sennott nevű fiú is látta a démont Channing Pondnál, amely a Springdale Avenue úton található. Egy kisméretű alakot láttak, amely a kis tó mentén ment, ahogy megvilágították az autó lámpájával. Persze a jelenség akár állat is lehetett. Mindenesetre a rendőrség nyomozást végzett, de nem találtak semmit.

Bartlett azonban öt évvel később, 1977-ben is találkozott a lénnyel. Két barátjával ment az úton a Farm Streeten amikor sörözni indultak. Ekkor vette észre ismét a lényt, amely a falon állt, miközben szemei ragyogtak. Azt meg tudta állapítani. hogy a lény biztosan nem kutya vagy macska volt. Nem rendelkezett farokkal sem. Feje ovális volt. Két barátja azonban nem látta a lényt.

William Bartlett története persze lehet, hogy kitalált. De tegyük fel, hogy nem. Ebben az esetben még mindig ott van annak a lehetősége, hogy összekeverte a lényt egy állattal. Ennek azonban ellent mond az a tény, hogy Bartlett állatok között nőtt fel, így könnyen fel tudta volna ismerni, ha valamilyen állat lett volna, még sötétben is. Ennek a lénynek ráadásul hosszú újjai is voltak, alakja pedig emberszerű volt. Loren Coleman az esetet követően elment a helyszínre, hogy megkérdezze a lakosoktól, nincs-e valakinek hiányzó lova, nem tűnt-e el valakinek valamelyik állata. Azonban nem jelentett senki sem ilyesmit. Így tehát csökkent a valószínűsége annak, hogy állatról lehetett szó. Ami azt illeti, két jávorszarvas eltűnését jeentették Massachussets államban 1977-ben és 1978-ban. Ezekről az állatokról azonban tudni kell, hogy 400 kg-ot nyomnak, kinézetűk pedig jócskán messze áll az emberszerűségtől, főleg egy olyantól, melynek ragyogó szemei és hosszú karmai vannak és nem rendelkezik orral vagy szájjal.

Az emberek, akik pedig ismerték Williamet, nem mondták volna el róla, hogy képes lett volna az emberek ilyen mértékű átverésére. Loren Coleman, aki készített interjút is Bartlettel és a szemtanúkkal, határozottan hisz nekik és meg van győződve arról hogy a történetek igazak. Az üggyel kapcsolatban az is elmondható ugyanakkor, hogy ez a lény is egyedi; a szemtanúk által adott leírás alapján nem hasonlít semmilyen más, kriptozoológiai lényre.

Dover lakosai mindenesetre büszkék ezekre az esetekre, hiszen városuk így került a figyelem középpontjába az idők során. Dover egy csendes közösség, ahol főleg istállókat találni, ugyanakkor az államban az egyik leggazdagabb város. Egy egykori rendőrfőnök, Carl Sheridan 2006 októberében azt nyilatkozta, hogy az esetek még a mai napig kísértették őt. Ő hitt ezeknek a szemtanúknak mert ismerte őket és nem tartotta valószínűnek, hogy hazudnának; megbízható embereknek tartotta őket. Az eseteket követően a világ számtalan pontjából kapott telefonhívásokat és a mai napig megkeresik őt a történetekkel kapcsolatban. Úgy tűnik tehát, hogy ez az eset nem akar feledésbe merülni. Az üggyel kapcsolatban számtalan irat, könyv és cikk született. Doverben a démon mellett sokminden mást is találunk: kávézókat, újságárúsokat, gyógyszertárat, olasz élelmiszerboltot, valamint egy idős, szép szökőkutat is. Sokan vannak itt azonban, akik még nem látták a lényt; ettől függetlenül persze bármikor felbukkanhat ismét.

William Bartlett nem beszélt sokat két gyermekének az esetről, mert nem akarta őket megijeszteni, ráadásul az emlékei is kezdenek elhalványodni. Nem akarja azt sem, hogy az emberek bolondnak nézzék, így általában hallgat az esetről. A férfi a mai napig reménykedik abban, hogy valaki más is találkozzon a lénnyel, így többen fognak hinni neki.

boston.com | paranormal.hu