Home A tudomány rejtélyei A Dyson gömb

A Dyson gömb

0

Elképzelhető-e, hogy idegen civilizációk gömbüt építenek egy csillag köré, hogy annak minden kisugárzó energiáját begyűjtsék?

Az elméletet Freeman Dyson vezette be az 1960-as években, aki szerint egy fejlett civilizáció képes lehet struktúrát alkotni egy csillag köré és a gömb belsejében élni. Volt egy időszak, melynek során a csillagászok próbáltak is nyomokat találni, melyek egy ilyen struktúra létezésére utalnak.

Módszerük az volt, hogy infrajeleket keressenek. Több éves eredménytelen keresés után azonban feladták a dolgot és az elmélet is feledésbe merült. A közelmúltban azonban felvetődött egy olyan elmélet, miszerint azért nem észleljük ezeket a struktúrákat, mert kisebbek mint amilyennek a tudósok gondolnák, így nehezebben is észlelhetők.

Amikor Dyson elmélete megszületett, az volt az elképzelés, hogy egy ilyen építménynek óriásinak kell lenni. Gondoljunk csak a Föld és a Nap közötti távolságra. Az építmény átmérőjének akkorának kell lennie, mint amilyen messze a Föld a Naptól elhelyezkedik.

Ehelyett azonban felmerült a kérdés, mi van ha egy jóval kisebb csillag köré épül egy ilyen gömb? Mint például egy fehér törpe, ami jelentősen kisebb mint például a mi Napunk. Ennek következtében minél kisebb ez a csillag, annál nehezebben észlelhetők az infrajelek. Így logikusnak tűnik, miért nem vagyunk képesek észlelni ezeket a struktúrákat.

skeeze képe a Pixabay -en