Home Tudomány és technológia A felfedezett exobolygók száma meghaladja az 5000-et

A felfedezett exobolygók száma meghaladja az 5000-et

0
Michael Ilchov képe a Pixabay -en.

Az elmúlt 30 évben a tudósoknak sikerült elképesztő 5000 bolygót azonosítaniuk távoli naprendszerekben.

Nehéz elhinni, hogy csak az elmúlt évtizedekben vált lehetővé a távoli csillagok körül keringő bolygók észlelése, az első megerősített észlelésre még 1992-ben került sor.

Azóta a távoli bolygók észlelésére való képességünk – és különösen az ilyen felfedezésekhez használt technikák hatékonysága – egyre jobban fejlődik.

A NASA laboratóriumának és a világ csillagászainak fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhetően most megerősítették, hogy az ismert naprendszeren kívüli bolygók száma meghaladta az 5000-et.

“Ez nem csak egy szám” – mondta Jessie Christiansen, a NASA munkatársa. “Mindegyikük egy-egy új világ, egy vadonatúj bolygó. Mindegyik miatt izgatott vagyok, mert semmit sem tudunk róluk”.

Az eddig ismert exobolygók mintegy 35%-a a Neptunuszhoz hasonló, 30%-a a Jupiterhez hasonló gázóriás, 31%-a pedig szuperföldként ismert óriás földi világ.

Csak nagyon kis részükről gondolják, hogy a miénkhez hasonló kis földi bolygók.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Föld-szerű világok nem gyakoriak, csak azt, hogy a nagyobb bolygókat sokkal könnyebb felfedezni, mint a kisebbeket.

Amint a James Webb űrteleszkóp nyáron megkezdi működését, végre lehetőség nyílik e távoli világok részletesebb megfigyelésére.

Hogy valamelyikükről kiderül-e, hogy egy újabb “halványkék pont”, akárcsak a Föld, azt azonban még nem tudjuk.