Home Kriptozoológia A glasgow-i vigyorgó ember

A glasgow-i vigyorgó ember

0

A paranormális jelenségekkel kapcsolatban néha előfordul olyan tapasztalás amikor a sötétből előugrik valamiféle gonosz entitás, hogy félelmet keltsen bennünk. Az egyik ilyen példa a Molyember, amely szintén pánikot és bizonytalanságot keltett, de a legtöbb esetben ezek a lények ugyanolyan gyorsan eltűnnek, mint ahogy megjelentek a semmiből. Egy másik lény is hasonlóképp vált ismertté Skóciában.

Az 1970-es években a Glasgow-ban található Crosshill District városrésznek egy különös látogatója volt. Az első beszámoló 1976-ban történt, amikor egy nő igencsak megijedt attól a bizarr alaktól amely a ködös utcákat járta. A férfit magasnak és vékonynak írta le, bőre fehéres volt úgy tűnt, a fején nincs haj. A korát 50 év körülire becsülte és úgy ment fel-alá, mintha nem tudta volna irányítani a testét; a járása meglehetősen bizonytalan volt. Ami azonban igazán különössé tette ezt az alakot, hogy furcsán viselkedett és képes volt eltűnni és megjelenni, egy pillanat alatt. Hamar elterjedt a hír és az alakot elnevezték a Torzarcú Férfinek. A városban úrrá lett a félelem.

Az első észlelések egy része éjszaka történt, a félhomályos utcákon. Az egyik korai beszámolóban két tizenéves lány találkozott az alakkal, miután egy buli után mentek hazafelé. Éppen telihold volt. Ahogy gyalogoltak, nem messze előttük észrevettek egy hihetetlenül vékony, fehéres bőrű kopasz embert, amely mintha egy szűk, fekete testhezálló ruhát viselt volna az utca közepén állva a villanyoszlopok fényében. Mintha csak a színpadon állt volna arra várva, hogy valaki észrevegye, furcsán mozgatva karjait. Ez már önmagában is elég ijesztő volt, azonban még hozzájött ehhez az is, hogy az alak arca eltorzult és elkezdett furcsa grimaszokat vágni, miközben állatias hangokat adott ki magából. A megjelenése egyre kevésbé volt emberi. Rendkívül bölcs módon, a lányok futni kezdtek, de amikor hátranéztek, az alak már eltűnt, annak ellenére, hogy nem volt sehol menekülési útvonal a számára. Egy nyílt úton állt, ahonnan nem tűnhetett el csak úgy egyik irányba sem. Mintha csak elpárolgott volna a semmibe, félelmetes nyomot hagyva maga után a lányok emlékeiben.

Akármi is volt ez a lény, az nem lehet, hogy csupán a két lány fejében létezzen, mivel az eset után még számos találkozást jelentettek a körzetből. Az egyik alkalommal egy idős asszony éppen tejesüvegeket rakott ki a háza elé, hogy másnap reggel begyűjtsék azokat, amikor felfigyelt arra, hogy valami mozog az utcán. Amikor jobban szemügyre vette azt, akkor pillantotta meg a magas, ijesztő, kopasz férfit szűk fekete ruhában, amely mintha egy helyben futott volna grimaszokat vágva. Az nő egyszerre bámulta csodálattal és félelemmel a lényt miközben azon tanakodott, hívja-e a rendőrséget. A lény azonban eltűnt egy szempillantás alatt.

A beszámolók azonban nem csak az utcáról érkeztek, hanem az otthonokból is. Az egyik éjszaka egy nő arra ébredt fel, hogy valami morgó hangokat ad ki a szobájában. Legnagyobb megdöbbenésére azt vette észre, hogy az ágya végén egy kopasz, 50-es éveiben járó férfi szélesen vigyorog rá, miközben a férje ott aludt mellette. A férfi ismét szűk, fekete, testhezálló ruhát viselt. A nő mire leküzdte a félelmét és eljutott odáig, hogy felébressze férjét, a lény egy éles sikoltásba kezdett. Mire a férj felkapcsolta volna a lámpát, a behatolónak nyoma se volt. Nem találtak betörésre utaló nyomokat sem. Ami azonban szintén ijesztő ebben a történetben az az, hogy mások is látni véltek egy magas, vékony, fekete ruhát viselő alakot az otthonaikban, de egy alkalommal se találtak behatolásra utaló bizonyítékot.

A statisztika szerint a vigyorgó embert összesen 17 alkalommal észlelték 1976 és 1979 között, ezek közül 11 eset az utcán történt, 6 eset pedig az emberek otthonaiban. Az észlelők nem ismerték egymást, nem volt kapcsolat közöttük, ám mégis hasonlóképp írták le a jelenséget. A lény megjelenése azonban ugyanolyan gyorsan megszűnt, mint ahogy az elkezdődött. Ami érdekes itt, hogy mindegyik észlelő kizárólag nő volt és a szemtanúk mind beszámolnak egy különös, negatív érzésről, ami annyira mély nyomot hagyott bennük a találkozások után, hogy néhányan el is költöztek. Mivel az esetek meglehetősen rövid időn belül zajlottak le, így nem volt lehetőség a vizsgálódásra.

Több elmélet is van azonban arra, mi állhatott a háttérben: vannak, akik szerint egy mentálisan beteg ember zaklathatta a nőket, de vannak paranormális magyarázatok, miszerint nem evilági lényről lehetett szó; akár egy másik dimenzióból jött utazó is szóba jöhetett. De akadnak, akik szerint démonról vagy időutazóról van szó.

Vagy lehet, hogy az egész csak egy városi legenda? Mi volt a Glasgow-ban felbukkanó vigyorgó ember? Senki se tudja.

Brent Swancer | paranormal.hu