Home Tudomány és technológia A Halottak Könyvének egy példányát találták meg Szakkarában

A Halottak Könyvének egy példányát találták meg Szakkarában

0

Az Egyiptomban található Szakkara mindig is bővelkedett az ókori leletekben. Régészek az elmúlt hetekben egy olyan tekercset találtak, amely a Halottak Könyvének egyik fejezetét tartalmazza. Tulajdonosa egy bizonyos Pwkhaef volt. A leletet Nearit királynő temetkezési templomában találták meg, amely férjének, Teti fáraó piramisa mellett található Szakkara mellett.

A városnak nagy jelentősége volt az ókori Egyiptomban. Eddig számos múmiát és használati eszközt találtak ott, a leletek több mint háromezer évesek.

A Halottak Könyve egy írás, amely az egyiptomiak hitrendszerét írja le: ők ugyanis nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a halottakat átkísérjék a túlvilágra. A könyv a 17-dik fejezetet tartamazza.

Ez a fejezet amolyan kérdés-válasz rész, amely gyors használati útmutatót ad arra, hogyan történik az átkísérési rituálé. A templom területén egyébként több kamrát fedeztek még fel, ahol további testek nyugszanak. A régészek szerint ezek a személyek mind a fáraót tisztelték, aki egyfajta kultuszt épített maga köré.

A helyszínen történő temetkezési szokások elemzése során kiderült, hogy ez a kultusz több évszázadig tartott és a követők a fraó közelben kívántak maradni haláluk után. Így bármilyen kultusztról is lehetett szó, nagy jelentősége volt.

Eddig ötven fakoporsót ástak ki.

DEZALB képe a Pixabay -en.