Home Paranormális jelenségek A Lanier tó kísértetei

A Lanier tó kísértetei

0

A Georgiai államban található tóra nem csak egy sötét múlt jellemző, hanem kísértetek időszakos felbukkanása is.

A legenda úgy tartja, hogy egy rég meghalt, kék ruhába öltözött nő sikolya zavarja meg néha a tó környékét és szólítja meg az úszókat. Mások ideges és nyugtalan holtakat észlelnek, akik sírjukhoz hívják az arra járókat.

Az Atlantától északkeletre található hegyes vidék túristák közkedvelt célpontja. Sokan járnak ide pihenésre vágyók és természetkedvelők. Amennyire híres üdülőhely ez a környék, olyannyira híres kísértethistóriáiról is. A tó az 1950-es években keletkezett áradás során, amely elöntötte az itt élő telpüléseket, azokkal együtt a temetőket is, emiatt elátkozottnak tartják a helyet. 1994 óta rengeteg baleset történt már a tavon, amely legfőképp csónakkal vagy hajóval történt.

A tó történetével Lisa Russel történész foglalkozik évek óta. Russel Georgia beszámolt róla, hogy ez a hely egykor virágzott: gazdag termőföldek, boldog családok lakták, a közösségek békében éltek itt. Aztán egy nap jött a kormány és a hadsereg azzal az ajánlattal, hogy megvennék az itt élő földbirtokosok földjeit, hogy a helyet Atlanta számára hasznosítsák, vizet és energiát biztosítva a városnak. A helyiek számára azonban felbecsülhetetlen értékű volt a földjük, megannyi emlék fűzte őket az otthonaikhoz. Nem volt olyan árajánlat, amit el tudtak volna fogadni: az eszmei érték mindennél többet ért. Így aztán a düh kezdett felülkerekedni az egykori békés közösségen.

Végül több száz család elhagyta a területet és gátat építettek a Chattahoochee Folyóra, hogy tavat duzzasszanak. Sokan hidakról, utakról nézték, ahogy víz alá kerül a hely, ahol lakta. A családok meg is bánták döntéseiket, mert a kapott pénz nem volt sokáig elég. A létrejött tavat pedig Sidney Lanier, egykori helyi költről nevezték el.

A tó ugyan hasznossá vált és jelenleg is vizet szolgáltat Atlanta számára, de milyen áron történt mindez? Ami a tó útjban volt, azt mind elpusztították: épületek lettek lerombolva, hidakat, utakat máshova helyeztek át. A helyi temető pedig…nos, minden sírt nem tudtak eltávolítani, mert akkoriban nem volt olyan fejlett a technológia, hogy minden sírt megtaláljanak a föld alatt. Így aztán maradtak emberi maradványok a jelenkorból, a polgárháború idejéből és a prekolonizációs időkből is egyaránt.

Egyesek hallják az egykori ott álló templom harangját is. Ez viszont Russel szerint lehetetlen, mert akkoriban mindent eltávolítottak a területen, azt viszont nem tartja kizártnak, hogy sírok maradhattak ott. Aszály idején néha felbukkannak bizonyos dolgok is: utak, kerekek, eszközök. A történész elmondta azt is, hogy a kísértethistóriáknál rémisztőbb az amit az emberek műveltek itt: elpusztítottak egy egykori kultúrát, vele együtt a helyi ökoszisztémát is.

Búvárok mindenesetre gyakran számolnak be különös, víz alatt észlelésekről. A Youtubeon is számtalan videó van, amely azt mutatja, mi minden található még most is a víz alatt.

Mark McKinnon, a Természeti Erőforrások Államszervezetének az elnöke szerint 1994 és 2020 között 203 ember fulladt bele a tóba. 2017-ben Buck Buchannon búvár azt nyilatkozta, hogy találkozott már emberi testrészekkel a tóban. A tavat üzemeltető hatóságoknak azonban nem áll szándékukban tovább építeni a hírnévre, mert szeretnék fenntartani a környéken az emberek biztonságát, így nem bíztatnak senkit arra, hogy a helyi legendáktól vezérelve felfedezőútra induljon a tavon.

Ami pedig a kékbe öltözött hölgy legendáját illeti, 1958-ban egy Ford halálos balesetet szenvedett. Ennek a roncsa még most is megtalálható a tóban. Az autó egy hídon megcsúszott és belezuhant a tóba. Az autó egyik utasa egy nő volt, akinek a szellemét még mindig látni időnként a hídon.

Chanh Nguyen képe a Pixabay -en