Home Összeesküvés elméletek A média tömegmanipuláló szerepe

A média tömegmanipuláló szerepe

0

Az emberek életük során nagyon sokszor a médiából tájékozódnak, hogy mi történik a világban. A valóságban azonban a média egy hatalmas üzleti vállalkozás. Ebben a vállalkozásban a kormányoknak nagyon fontos, miről tájékoztat a média, ezért megpróbálja úgy befolyásolni azt, hogy megfeleljen az érdekeinek. Híreken keresztül ugyanis az embereket kiválóan lehet manipulálni.

A hírek gondosan meg vannak válogatva, így azok a hírek, melyek eljutnak a nézőkhöz, már alaposan meg van szűrve. A válogatással egyben manipulálják is a nézőt. Ha például az amerikai kormány pánikot kelt azzal, hogy terrorizmus fenyegeti az országot, akkor többen elnéznek afelett, hogy országokat bombáznak le. A napi történéseknek csak egy kis része jut el hozzánk.

Azonban feltehetnénk a kérdést, miért van az, hogy ha egyes híreknek egyáltalán nincs semmilyen hírértéke, miért van az, hogy mégis foglalkozunk velük? Azok a hírek tehát, melyek igazán fontosak, helyettesítve vannak jelentéktelen hírekkel, mint például a celebvilág vagy állatos hírek. Ezeknél a híreknél nincs szükség gondolkodásra, nem ad tudást, nem ad semmilyen értéket, így kényelmes tudomást venni róluk.

Léteznek azonban alternatív híroldalak, ahol megfelelő tájékoztatást kaphat az ember: ezekből a forrásokból többek között arról is lehet olvasni vagy hallani, hogy egyes kormányok mennyire erős kontrollt próbálnak fenntartani a tömegtájékoztatásban. A rendőrállamiság, a klímaváltozás is gyakori témája ezeknek a forrásoknak. Mivel azonban ezek a források nem terjedhetnek a rádióban és a TV-ben, leginkább az interneten találhatók meg.

Ahhoz, hogy az alternatív hírek el legyenek nyomva, a főáramú média igyekszik nagyobb hangot adni a negatív híreknek, hogy ez legyen a figyelem közzéppontjában. Mert a félelemmel szabályozni lehet a társadalmat. A félelem az egyik legjobb eszköz arra, hogy nyomást gyakoroljanak az állampolgárokra. Rajtunk múlik, mennyire tekintünk kritikus szemmel ezekre a hírekre. Ha kellően működik a szűrőnk, akkor talán sikerül tisztábban látnunk; és akkor nem kell rettegésben sem élnünk.

Seres Gábor – paranormal.hu