Home Földönkívüliek A NASA tudósai arról vitatkoznak, hogyan kellene felfedni az idegenekre utaló esetleges...

A NASA tudósai arról vitatkoznak, hogyan kellene felfedni az idegenekre utaló esetleges bizonyítékokat

0

Az űrkutatási hivatal azt szeretné, ha a világ országai és hivatalos szervei megegyeznének abban, hogyan lehetne a legjobban felfedni, ha földönkívüli életetről szóló bizonyítékot találnak. Mivel nincs világszintű hatóság a földönkívüli élet kutatásában, jelenleg nem világos, hogy ki lenne a felelős egy ilyen felfedezés bejelentéséért, illetve mit kellene, hogy mondjon.

Ez minden bizonnyal kiemelkedő felfedezés lenne – válasz az emberiség egyik legnagyobb filozófiai kérdésére, és olyasmi, aminek komoly következményei lehetnek társadalmunkra nézve.

De van egy másik lehetőség is – olyan bizonyítékok felfedezése, amelyek ugyan az idegen élet létezésének valószínűségére utalnak, de nem biztos, hogy azonnal meggyőzőek, és a további megerősítés évekig vagy akár évtizedekig is eltarthat.

Ilyen esetben fontos lenne pontosan meghatározni, hogy miként lehet az említett bizonyítékot közölni anélkül, hogy elhamarkodott következtetéseket vonnánk le, és hogy ne vezessük félre az embereket.

E célból a NASA tudósai most arra kérik a világközösséget, hogy a nem túl távoli jövőben talált bizonyítékok bejelentésére vonatkozó egyértelmű iránymutatásokat dolgozzanak ki.

“Reálisan a mi generációnk lehet az, amelyik felfedezi a Földön túli élet bizonyítékát” – írják a témával foglalkozó új tanulmány szerzői. “Ezzel a kiváltságos lehetőséggel felelősség is jár.”

“Annak a kérdésnek a nagysága, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben, és az ezzel kapcsolatos érdeklődés megnyitja annak lehetőségét, hogy az eredményekből többre lehet következtetni, mint amit a megfigyelések alátámasztanak, vagy mint amit a megfigyelők szándékoznak.”

Ennek kezelése érdekében – érvelnek – világosan meghatározott “objektív normák” kellenének az idegen élet bizonyítékainak meghatározására, valamint “legjobb gyakorlatok” a nyilvánosság számára történő felfedésére.

A kulcs az lenne, hogy elkerüljük a felfedezés szenzációhajhászását, és ragaszkodjunk az ismert tényekhez. Már egy ilyen leletre utaló legkisebb utalásnak is mélyreható hatása lehet.