Home Pszichikus képességek A szovjetek is tanulmányozták a telepátiát

A szovjetek is tanulmányozták a telepátiát

0

Újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumok arra utalnak, hogy a Szovjetunió telepatikus kommunikációval kísérletezett.

A CIA 1960-as évekbeli jelentései szerint, amelyeket a közelmúltban az információszabadságról szóló törvény alapján hoztak nyilvánosságra, a Szovjetunió a hidegháború idején kiterjedten vizsgálta a metafizikai jelenségeket, például az extraszenzoros észlelést (ESP) és a telepátiát.

Abban az időben nagy érdeklődés övezte a telepatikus kommunikációnak a gépekkel való közvetlen összeköttetésre való felhasználásának lehetőségét, amit általában kibernetikának neveznek.

Az egyik jelentésben D. A. Kerminov szovjet tudós elmesélte egy CIA-ügynöknek, hogy csapata hogyan próbálta meg egy zongorista központi idegrendszeri jeleit rögzíteni (vagy “felvenni”), és egy másik személy karjaiba sugározni, aki egyébként képtelen volt zongorázni.

“Ez a személy így képessé válhatott arra, hogy nehéz zenét játsszon – de meg is őrizhetett valamennyit ebből a képességből, mint állandó tanulást” – írta az ügynök.

Amikor azonban konkrét részletekért faggatták, Kerminov nem tudott érdemi adatokkal szolgálni.

Az interjút készítő ügynök más kísérletekre is utalásokat szedett ki.

“Kerimov azt állította, hogy Vasziljev nagyon erős ESP-t (érzékszerveken kívüli érzékelés) tudott demonstrálni bizonyos alanyoknál, de csak bizonyos személyek képesek a “hullámok” fogadására” – írta.

“Az ESP egy része, amelyben Kerminov bevallottan hitt, nem pusztán események kitalálását, hanem jövőbeli véletlenszerű események előrejelzését is magában foglalta.”

Természetesen az Egyesült Államok is végezte a saját titkos kutatásait a metafizikai jelenségekkel kapcsolatban nagyjából ugyanebben az időben, beleértve a szovjetek elleni kémkedésre használt távoli látásmódot.

Az is valószínű, hogy mindketten részt vettek még több “odakint” végzett kísérletben, amelyekről még nem hallottunk.

Az azonban, hogy bármelyik fél valódi sikereket ért-e el, továbbra is vita tárgyát képezi.