Home Spiritualitás A tudat és az univerzum

A tudat és az univerzum

0

Lehetséges-e az, hogy a legkisebb részecske is rendelkezzen tudattal? Ez a kérdés, és hogy egyáltalán mi a tudat, régóta foglalkoztatja a tudósokat és a kutatókat egyaránt.

Nap mint nap nagymennyiségű információt fogunk fel; fizikai és érzelmi úton egyaránt képesek vagyunk érezni; fel tudjuk tenni a kérdést, hogy miért létezünk, de magáról a létezésről is tudunk kérdezni.

Vajon a tudatot az agy hozza létre, vagy egy egy azon kívül lévő, igen bonyolult, élő dolog? Létezik-e tudata az anyagnak?

Philip Goff filozófus szerint a tudat nem csak az emberre jellemző: alapvető az univerzumban, amely átszövi azt teljes mértékben, áthatolva az anyagon is. Ez persze nem biztos, hogy azt jelenti, hogy szó szerint mindennek van tudata; hanem azt, hogy az olyan apró részecskék, mint az elektronok és a kvarkok, inkább egyszerű tapasztalattal rendelkezhetnek.A bonyolultabb szervezetek pedig, mint az állatok és az ember, már tudattal rendelkeznek, de ez visszavezethető ezeknek a kis részecskéknek az egyszerű tudatára.

Az embereknek összetett a tapasztalása; egy lónak már kevésbé, egy egérnek még kevésbé. Ahogy pedig egyre egyszerűbb szervezetek felé haladunk, úgy lesz egyre egyszerűbb a tapasztalás folyamata. A tapasztalat tehát arra utal, hogy felfogjuk a világot körülöttünk, legyen szó örömről, fájdalomról, látásról, hallásról, szaglásról vagy tapintásról.

De az is lehet, hogy egy bizonyos pontnál a fény elalszik és a tudat eltűnik. Ezt szintén felveti Goff.

Mindenesetre ha a tudat képlékeny, akkor feltételezhetjük, hogy úszik a szerves és szervetlen anyagok között, a legegyszerűbb formájú tapasztalatoktól egészen a legbonyolultabb szerveződésekig, mint például az emberi agy.

Scientific American | paranormal.hu