Home Földönkívüliek Az idegenek közöttünk

Az idegenek közöttünk

0

Az 1940-es és 1950-es években kezdett kialakulni az UFO-k iránt való érdeklődés. Egyre több film foglalkozott velük, amely csak jobban népszerűsítette a témát. Olyan felvetések merültek fel, miszerint Mars csatornái mesterségesek, vagy hogy a Hold lakott. De sokan félni is kezdtek egy lehetséges idegen támadástól.

Az emberek aztán hamarosan látni kezdték, hogy mire képes a technológia: az atombomba megjelenésével nyilvánvaló volt, hogy messzire el lehet menni. Fel is vetődött a kérdés, hogy mi mindenre lenne képes egy jóval fejlettebb idegen civilizáció? A Hidegháború pedig tovább fokozta a rettegést. Az UFO észlelésekkel párhuzamosan feltették többen a kérdést: ha ennyi észlelés történik, honnan jönnek és hol vannak? Lehetséges, hogy a föld alatt rejtőznek? Az 1960-as években több képregény is megjelent, ahol a földönkívülieket beleszövik különböző történetekbe.

A földönkívüliek azonban gyakran úgy vannak ábrázolva, hogy azok a Marsról jönnek. Meglepő módon azonban van olyan történet, amelyben az emberek rosszként, a marslakók pedig jóként vannak bemutatva. Ilyen például egy 1962-es képregény, amely az Idegenek köztünk vannak címet viseli.

Az idegenektől való félelmet tehát a szovjetektől való rettegés is táplálta. Az UFO észlelések ugyanakkor részét képezi az amerikai kultúrának, vagy amerikai mitológiának. Egy amerikai népszokásokról szóló dokumentumban (The Coal River Folklife Collection 1992-1999) például találunk is adatokat, melyek UFO észlelésekről számolnak be.

Egy 1966-os esetben egy férfi a kutyájával vadászott, amikor egy vakító fényre lett figyelmes. Mivel a férfi korábban a haditengerészetnél szolgált, volt arról fogalma, hogyan néz ki egy repülő, de állítása szerint ez nem az volt és ezt a valamit ő nyugodt szívvel nevezné UFO-nak. Az ilyen történetek nem csak a médiában, hanem szóban is terjedtek az országban.

Sokan lelkesedtek a földönkívüliek iránt, mert az az elképzelés, miszerint egykor meglátogathatnak minket, izgalomban tartotta a közvéleményt. Voltak azonban akik kritikus szemmel néztek az UFO-kra. Carl Sagan UFO kutató például azt hangoztatta, hogy nem árt ha szkeptikusan állunk a témához és kételkedéssel tekintünk a földönkívüliekre. Fontosnak tartotta a racionalitás megőrzését.

Carl Sagan azonban ellentmondásba keveredett önmagával: ő egyrészt fejtegette a földönkívüliek létezésnek esélyeit, másrészt elvetette azt. Hogyan lehetséges az, hogy Carl Sagan ennyire kettős hozzáállást mutatott? A viselkedése hasonlatos a tudomány és misztikum viszonyához: nagyon izgalmas új ötleteken elgondolkodni, de nem árt vizsgálódni és körbejárni dolgokat. Lehet, hogy ez lenne a a jó hozzáállás az UFO kutatás során?

paranormal.hu | EnrStefan Keller képe a Pixabay -en