Home Tudomány és technológia Bizonyítékot találtak az egykori kilencedik bolygó létezésére

Bizonyítékot találtak az egykori kilencedik bolygó létezésére

0

Tudósok bizonyítékokat találtak arra, hogy a Naprendszernek volt még egy bolygója, amely az Uránusz és a Szaturnusz között helyezkedett el és mérete hasonló lehetett Földéhez. A rejtélyes kilencedik bolygót most megpróbálják lekövetni. A keresgélés elsősorban a Naprendszer külső határaira irányul.

A feltételezés szerint az ősi jeges bolygó kilökődhetett Naprendszerből évmilliókkal ezelőtt.

Ennek a bolygónak a létezését úgy sikerült meghatározni, hogy a tudósok szimulációval visszapörgették a bolygók keringési pályájáit. A figyelem elsősorban arra irányult, hogy a Naprendszerünk gázóriásai hogyan keringtek korábban.

Matt Clement, a tanulmány vezetője elmondta, hogy a Tejútrendszerben több ezer bolygórendszer van, de ezekhez képest a mi Naprendszerünk bolygóinak elhelyezkedése meglehetősen szokatlan, így megpróbálják kideríteni, hova vezethető ez vissza. A kutató szerint olyan ez, mintha egy baleset alapján próbálnánk meg rekonstruálni, mi történt: milyen gyorsan, milyen irányba mentek az autók, stb.

A tudósok mindenesetre azt megállapították, hogy az Uránusz és a Neptunusz pályáit a Kupier Öv módosította egyszer. Mindez Clement szerint arra utal, hogy a Naprendszerünk korábban nem volt ennyire egyedi.

A képet Yann Aubry készítette a Pixabay-en