Home Cikkek Brit tudósok állítják, hogy megfejtették a jeti titkák

Brit tudósok állítják, hogy megfejtették a jeti titkák

18

YetiAz Oxfordi Egyetem arra kért mindenkit, hogy ha van valamilyen mintája a titokzatos himalájai jetitől, küldjék el nekik. A szőrszálakat elemezve kiderült, hogy azok medvétől, lótól, farkastól és embertől száramaztak.

Medve volt a himalájai jeti, ezt valószínűsíti szőrminták genetikai elemzése, melyet oxfordi tudósok végeztek. A legendák övezte himalájai jeti mellett más, főemlősnek vagy “elveszett emberfajhoz” tartozónak vélt különös lények: az Észak-Amerikában újra meg újra felbukkanó bigfoot, az ázsiai vadember, a szumátrai orang pendek valójában közismert emlősállatok – olvasható a Proceedings-B brit tudományos lapban.

Az Oxfordi Egyetem Bryan Sykes humángenetikus vezette kutatócsoportja két évvel ezelőtt arra kért minden intézményt és magánszemélyt, akik úgynevezett kriptozoológiai anyaggal rendelkeznek, hogy küldjék el a mintát genetikai vizsgálatra.

A kriptozoológia olyan, szóbeszéd vagy mitológia által leírt állatok “tudománya”, amelyeknek létezése kérdéses, nem bizonyítható, vagy amelyeket általánosan kihaltnak tartanak, de olykor egyes szemtanúk mégis látni vélik őket.

A kutatóknak sikerült a beküldött minták legendás lényeit azonosítani. A misztikus állatok génjeik alapján valójában jeges-, barna- vagy feketemedvék, de ló, tehén, mosómedve, farkas vagy szarvas, sőt egy esetben ember is rejtőzött a minták mögött.

Egy rejtély azonban így is maradt: egy-egy Indiából és Bhutánból származó szőrminta néhány génszekvenciája egy körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt élt jegesmedve génjeivel mutat hasonlóságot, míg a ma élő jegesmedvék génjeivel egyáltalán nem.

Az egyik aranybarna szőrszál olyan állattól származik, amelyet körülbelül 40 éve ejtett el Indiában egy vadász. Szerinte az állat egész másképp viselkedett, mint egy közönséges medve. A másik, vörösesbarna minta egy bhutáni bambuszerdőből ered, és a legenda szerint egy ottani jetifélétől, a migoitól származik.

A szóban forgó DNS-szekvencia nagyon rövid, ugyanakkor a génállomány egy erősen rögzült régiójában található. A kutatók úgy vélik, hogy egy eddig ismeretlen medvefajról lehet szó, vagy a barna- és jegesmedve hibridjéről, mely röviddel a két faj elválása után jöhetett létre a két közös felmenő utódaként.

A két említett szőrmintán kívül minden anyag közismert emlősállatoktól származik – írták a kutatók. A szokatlan főemlősök létezését ezzel még tökéletesen nem zárhatták ki, ám a jetit és a bigfootot kutató kriptozoológusok már nem mondhatják, hogy a tudomány nem veszi őket komolyan. Most rajtuk a sor, hogy a lények létezéséről bizonyítékokkal szolgáljanak – vélik a tanulmány szerzői.

origo

18 COMMENTS

 1. Az igazat megvallva, lehet benne valami. Ez a jetielmélet nem állja meg a helyét. Több hihetőbb kép van csészealjakról, mint a majomemberről, s lássuk be, nem olyan nagy a világunk, a kormány egy szempillantás alatt megtalálná. Számos műsorban feldolgozzák, kutatják és elemzik a jetielméletet, viszont a végét mindig kétes ócska’ feltételezések zárják. Felnőtt emberek kimennek este hőkamerával az erdőbe, ordítanak, választ” várva, kopácsolnak, választ várva, megölnek egy nyulat, amit felakasztanak egy ágra, egy homályos képért cserébe, vagy éppen a semmiért.
  Maga a jeti” immár elveszítette önnön értelmét, így került hollywoodba, pólókra…
  ~

 2. Na szóval ide író emberek, meg mindenki aki ezt elolvassa!
  Én megfejtettem a jeti titkát! A jeti létezik és a válaszom elég érdekes lesz!
  Ezek a egyetemista barmok , idióták! Én is kitudom találni hogy a szőr dns-e medvétől vagy kutyától származik! Én is feladok egy csomó levelet az egyetemre és lesz benne cicaszőr, egérszőr, meg medveszőr! Kíváncsi leszek hogy egyes dns vizsgálatok során mennyi idő lesz mire rájönnek..

  A jeti láthatatlanná tud válni! Amerikában nagyon-nagyon gyakran lássák a jetit!
  A jeti valójában nem a földről származik! Egy másik bolygóról jöttek, ők látogatnak minket leggyakrabban!
  Azért tudnak eltűnni nagyon hamar, mert nagyon fejlettek! Amikor járnak akkor a talpukra érkeznek nem pedig úgy mint nálunk a sarkunkra!
  Az ő bolygójukon kisebb lehet a gravitáció ezért tudtam megnőni nagyobbra! Azért a talpukra érkeznek mivel így biztonságosabbnak érzik a talajt!
  Azért szőrösek mert nálunk az időjárás nem lehet annyira meleg, és ők nem viselnek ruhát! Ezért a szőrzetük látja el a testük hőháztartását!

  A jeti valójában földönkívüli lény! a hajójuk szintén láthatatlan, ezért amikor jetit látunk akkor lehet hogy a jeti bemegy az űrhajójába és úgy tűnik el!
  De lehet hogy valamilyen szerkezet az amivel
  láthatatlanok tudnak lenni

  biztosra veszem hogy van bázisuk itt a földön!

  Jetit szinte minden héten látnak valahol!

  A bolygónkat vizsgálják! A nővényeinket! Nem tudok olyanról hogy embereket raboltak volna el!

 3. Lehet, de azt se felejtsük el, hogy már az 1400-as években hírt hozott Ázsiából egy európai utazó Európába az “almasz”-ról. (Az “almasz” a jeti egyik neve.)

  Én is komoly kutatatója vagyok, írtam egy hsz-t a másik cikkhez. (‘A titokzatos Jeti és népes családja’ címűhöz.)

  • Én is elég sokat tudok pl. Atlantisz történetéről, vagy hogy később a Föld felszíne alatt hogyan éltek az atlantiszi túlélők leszármazottai, vagy Mu túlélői Telosban, Észak-Amerikában… stb. …

   Sajnos ezekre eléggé kevés kézzel fogható bizonyíték van .. 🙁 De én elméleti kutató (is) vagyok! 🙂
   Úgyhogy, összeszedetem már érdekes dolgokat. Rengeteget leírtam itt pár éve, 3 – 4 éve a Paranormal.hu-n ezekből.
   (Volt is, aki szidott is miatta!) 🙁

 4. Kedves aladinn! Mint exobiológus megállnád a helyed, viszont ez is csak fikció. Én csak 7. Osztályban voltam ilyen. Kérlek ne állítsd be ezeket halvány találgatásokat tudományos pilléreknek. Minden megállja, amit kitaláltál a jetibiológiáról, de lehet, közel sem valós. A jetik pedig nevetnek rajta.
  Nem szeretem, mikor valaki mások ötleteit kapargatja, de a te képed ezekről a nagy szőrös lényekről, emlékeztet egy csillagok háborúja”-beli ikonikus karakterre.

  Ja és Amerikában nagyon-nagyon gyakran LÁTJÁK a jetit!

  • Úgy gondolom, hogy ha valaki belerak egy levélborítékba egy szőrdarabot, az a legnagyobb baromság! Ráadásul levélbe oda írj hogy ez a jeti szőre! Utána elküldi az egyetemre és vizsgálatoknak vetik alá egy medvének a szőrét!

   Nincs más elmélet. Amerika szerte látják! Hogyan lehetne lehetséges hogy szinte Amerika minden részén felbukkan?
   -Több lesz a kérdés.

   Igen sajnos hiába, de a csillagok háborúja trilógiában is van ilyen faj! Bármennyire meglepő nem a csubakka után jött ez az elmélet! Ennél azért többet kutattam!

   -Először is idegen fajok után olvastam, szürkék, plejádok, reptiliánok, és így tovább !! Amíg nem találtam egy fajt aminek a neve siriusi!
   Tudni kell hogy a sirius rendszerben több fejlett faj is létezik! Az egyik faj leírásában humánszerű lényt említ, ami a sirius B-rendszerben él! 2,10 m magasak és erősen szőrösek!
   -Innen jött az ötlet, hogy amit itt a földön látunk és nevezünk jetinek! Az valójában egy idegen faj ami látogat minket, ami leszáll a földre!

   Ami nem fedi fel magát, és titokban tevékenykedik!

   Egy picit félelmetes.

   Nem biztos hogy igazam van! Ez csak elmélet!

 5. Mennyi itt a kutató meg a Dr…. Kérdezem én akkor hogy nevezze magát az az ember aki minden pénzét, a családját, a lakhelyét és társadalmi kapcsolatait feláldozza az általa kutatott témáért és nem othon a kényelmes fotelból szörföl a világhálón és mások beszámolóiból meg teóriáiból táplálkozik?!
  Az én szememben azok az emberek a kutatók, ez kb olyan mintha én bálna kutatónak tartanám magam holott életemben nem voltam bálna közelében de még csak tenger közelében sem. Maximum érdeklődőnek nevezhetném magam.

  A jeti témához hozzászólva saját véleményem hogy a földönkívűli vagy dimenzió közti lény nekem a legvalószínűbb vagy akár a medve teória. Én nem tartom valószínűnek, azt hogy egy máig ismeretlen ősember vagy főemlős volna, mivel ebben az esetben hogy ezek a lények évszázadokon vagy ezredeken keresztűl elkerüljék a genetikai satnyulást ahhoz több 100 000-res populációknak kéne lenniük. Ennek az oka hogy a beltenyészet “vérfertőzések” elkerülhetőek legyenek. Ha egy emlős rendszeresen vagy időnként saját családtagjával saját genetikai jellemzőivel megáldott egyénekkel párosodik akkor genetikai állománya fokozatosan életképtelenebbé válik így az egyén vagy pár generációs leszármazotjai életképtelenné betegessé válnak majd pedig kihalnak. A legjobb példa erre a fehéregér tenyésztés, elég szapora jószág de 3-400 fős állomány is életképtelenné válik pár generáció alatt ezért a tenyésztők rendszeresen frissítik a vérvonalat új vadon befogott példányokkal vagy más tenyésztésből származóakkal. Egy fehéregér kolónia hogy önfentartható legyen a szaporodásuk és elkerülhető legyen a beltenyészet a tenyésztők szerint több ezresnek kéne lennie.
  Lássuk be ha több 10000-100000 fős nagytestű emlős populációk élnének az őserdőkben vagy ritkán lakott településeken akkor sokkal rendszeresebb volna ezeknek az élőlényeknek az észlelése. De jelentősen több lenne az elhullott példány vagy a fészek és minden más ami ezzel járna, a teritóriális igényekről nem is beszélve.

 6. Kiegészíteném a teóriámat egy hatalmas főemlőssel a gorillákkal. Példány számukat párszázezresre becsülik a legutóbbi kutatások alapján az állat életéhez alkalmas területek fügvényében. Ez az állomány képes már a folyamatos genetikai hígulás mentes szaporodásra ami ahhoz szükséges hogy nagyon hosszú időn keresztűl fennmaradhassanak. “FELTÉVE HOGY AZ ORRVADÁSZAT ÉS AZ ÉLŐHELYEI ELPUSZTÍTÁSA JELENTŐSEN LELASSÚL!” Lényegében arra akartam kilyukadni hogy világméretben nem hatalmas egy létszám a párszázezer és mégis gyakran találkozni velük a természetben vagy látni az álltataluk használt területeket fészkeket stb..

 7. Egyetértek az előző előtti hozzászólás (Instruktoré) első néhány sorával.
  A jó kutató az, aki az objektív tényeket nézi, és azokból von le következtetéseket.
  Gondolatai–érzései mindenkinek lehetnek, az információhiányos embereknek is, vagy a gyerekeknek is… például. De ezek az elképzelések könnyen lehetnek nagyon rosszak, tévesek.
  És ha ezeknek a félretájékozódottságok nyomán még OKOSKODNI is megkísérel az ember.. na, hát az meg még sokkal rosszabb eredményt is hozhat …. 🙂 🙁

 8. És se értem, miért nem lehet több jetit látni, Instruktor!

  Valószínűleg nagyon kevesen vannak.

  A Loch Ness-i szörnyről is sokan azt mondják, hogy nem értik hogyan képes fennmaradni, ha ennyire kevés példány él belőle.