Home Spiritualitás Döbbenetes! Rögzítették a haldokló ember utolsó gondolatait!

Döbbenetes! Rögzítették a haldokló ember utolsó gondolatait!

0
ColiN00B / Pixabay

Az úttörő tanulmányban a kutatók rögzítették egy szívrohamban haldokló beteg agyi tevékenységét. Raul Vicente, a Tartui Egyetem idegkutatója és kollégái egy elektroenkefalográf (EEG) készülékkel rögzítették egy 87 éves epilepsziás beteg agyi aktivitását, amikor a páciens váratlanul szívrohamot kapott és a vizsgálat közepén meghalt.

Ennek eredményeként az EEG 900 másodpercet rögzített az agyi aktivitásáról, amikor meghalt, így a kutatók egyedülálló betekintést nyerhettek abba, hogy mi zajlik az agyban a halál idején.

Az eredmények azt mutatták, hogy az élet utolsó pillanataiban megnövekedtek az álmodásra vagy az emlékezet előhívására utaló gamma-oszcillációk, valamint a delta-, théta-, alfa- és béta-oszcillációk.

“Tekintettel arra, hogy az alfa- és gamma-aktivitás közötti keresztkapcsolás egészséges alanyoknál részt vesz a kognitív folyamatokban és az emlékezet felidézésében, érdekes feltételezés, hogy ez az aktivitás előidézheti az életre való emlékezést, amely a halálközeli állapotban történhet” – írták a kutatók.

Bár az eredmények messze nem bizonyító erejűek, potenciálisan pozitív képet festenek az ember utolsó pillanatairól.

“Valamit megtanulhatunk ebből a kutatásból: bár szeretteink lehunyt szemmel és készen állnak arra, hogy nyugalomra helyezzenek minket, agyuk talán újra lejátssza az életükben megélt legszebb pillanatokat” – mondta a tanulmány társszerzője, Ajmal Zemmar.