Home A múlt rejtélyei Égi jelenségeket követhetett nyomon az antiküthérai számítógép

Égi jelenségeket követhetett nyomon az antiküthérai számítógép

0

Minden idők egyik legfontosabb régészeti felfedezésének tartják a figyelemre méltó, 2000 éves szerkezetet, amelyről úgy vélik, hogy egyfajta korai csillagászati számítógép lehetett.

Az, hogy az ókori görögök hogyan fejlesztették ki a bronz fogaskerekek elképesztően bonyolult sorával teletűzdelt szerkezetet, továbbra is rejtély – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen időszakban készült.

A szerkezetet eredetileg egy hajóroncsból hozták ki a szivacsbúvárok, és egy sor más lelet, köztük érmék, ékszerek, kerámiák és szobortöredékek mellett találták meg.

Mióta megtalálták, az eszköz intenzív tanulmányozás és vita tárgyát képezi, a régészek pedig azon fáradoznak, hogy összerakják funkcióját és eredetét.

Most egy új tanulmány azt a lehetőséget vetette fel, hogy a szerkezet először i. e. 178 december 22-én lépett működésbe.

A kutatók szerint egy napfogyatkozás pontosan ezen a napon, valamint a másnapi téli napforduló – mindkettő fontos esemény volt abban az időben – ideális jelölt lett volna a “jellegzetes, fontos és könnyen észlelhető” indulási dátumra.

Bár ez a következtetés kétségtelenül érdekes, más szakértők is beleszóltak a vitába, lekicsinyelve annak valószínűségét, hogy ez a konkrét dátum pontos.

Például, ha a konkrét kezdődátum helyes lenne, akkor a készülék által megjelenített egyéb évszakok és dátumok pontatlanok lennének (például a szőlő érési szezonja február közepén van.).

A dolgok jelenlegi állása szerint valószínű, hogy a mechanizmus rejtélyei még jó ideig fennmaradnak.