Home A múlt rejtélyei Egy spanyol katedrálisban kiállított kehely a valódi Szent Grál?

Egy spanyol katedrálisban kiállított kehely a valódi Szent Grál?

0
Fotó: Jose Claudio Antolinez


Egyes kutatók úgy vélik, hogy a régóta keresett ereklye valójában a spanyolországi Valencia katedrálisában található.

Kevés olyan lelet van, amely a történelem során több vitát és intrikát váltott ki, mint a legendás Szent Grál, az a kehely, amelyről azt mondják, hogy egykor Krisztus vérét tartalmazta.

Az évszázadok során a Grál-legendának számos értelmezése született – köztük olyan is, amely szerint a Grál valójában Jézus felesége, Mária Magdolna volt -, de a legelterjedtebb értelmezés szerint a Grál egy fizikai kehely vagy ivóedény volt.

A kehely hollétének kutatása mára már olyannyira legendássá vált, hogy a legenda szinonimájává vált minden értékes vagy forradalmi dolog keresésének, azonban a mai napig nem lehet tudni, hol van, és a történészek még abban sem tudnak megegyezni, hogy egyáltalán létezett-e. A Grál holléte a mai napig nem derült ki.

Az utóbbi években azonban néhány történész egyre inkább úgy véli, hogy a jelenleg a spanyolországi Valencia katedrálisában kiállított ősi csésze lehet az, amit keresnek.

A legenda szerint a Szent Grál két részből áll: egy vörösesbarna achátkőből készült kelyhből és egy faragott arany ereklyetartóból, amelyen a kelyhét helyezték el.

Korábbi elemzések szerint a valenciai kelyhet Jézus idejéből származik, és Egyiptomból vagy Palesztinából származik – ezek az egyetlen helyek, ahol ez a különleges achátkő megtalálható.

Jose Verdeguer kurátor, aki a lehető legjobban ismeri a témát, azt sugallja, hogy a Grál akkor kerülhetett oda, amikor Szent Márk elmenekült Jeruzsálemből a Kr. u. 70-es római invázió idején.

Érvelése szerint a Grál Rómában való letelepedése után különböző pápák között szállt tovább, majd valamikor a 15. században Valenciába került.

A dolgok jelenlegi állása szerint azonban szinte lehetetlen biztosan tudni, hogy mindez igaz-e.