Home Tudomány és technológia Egy új kísérlet megvalósíthatja a majmok bolygóját

Egy új kísérlet megvalósíthatja a majmok bolygóját

0

Sokak szerint ha a majmokat intelligenciával ruháznánk fel, annak katasztrófális következményei lennének az emberiségre nézve. Ez azonban nem tántorította el a német Max Planck Intézet Molekuláris és Sejtbiológiai osztályának a genetikusait attól, hogy emberi géneket helyezzenek át majmok agyába.

Az eredmény az lett, hogy a majmoknak megnövekedett a neocortexük. Ez az az agyterület, amely az érzékelésért, a tanulásért, a térbeli tájékozódásért és a nyelvért felel.

Az agy fizikai mérete is megváltozott, jobban hasonlítva az emberére.

A tanulmány szerzője, Michael Heide elmondta, hogy a neocortex megnagyobbodott és több barázda jelent meg rajta. Ennek a területnek az agykérge szintén vastagabbá vált mint amilyen majmoknál egyébként lenni szokott. De megnövekedett a bazális ősgliasejtek száma is a külső kamrában, valamint olyan idegsejtek csoportja, melyek az emberszabású majmok evolúciójában játszanak szerepet.

Sajnos azonban a majmok nem jutottak túl a magzati szakaszon, de a kísérlet alapján látható, mennyire közel vagyunk az állatok intelligenciájának növelésében.

A kép forrása: AD images