Home Földönkívüliek Egy új módszer segíthet megtalálni a földönkívülieket

Egy új módszer segíthet megtalálni a földönkívülieket

0

Csak a mi galaxisunk több milliárd exobolygót tartalmaz. Ezek közül számtalan bolygón lehet élet. Éppen ezért, a tudósok évek óta dolgoznak azon, hogy bizonyos modellekkel kiszűrjék azokat, melyeken lehet élet.

Most Eamonn Kerins (University of Manchaster) egy olyan javaslattal állt elő, amely könnyen segíthet a problémán. A kutató szerint olyan helyen kellene keresgélni, ahonnan észlelni a mi bolygónkat és környezetünket it. Ebben az esetben olyan civilizációra bukkanhatunk, amely szintén képes lehet észlelni minket. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen a kommunikáció működése sok mindentől függ: például a központi csillag fényétől, a bolygók pályájától, és más csillagászati adottságoktól.

Az sem mindegy, hogy a kommunikáció milyen csatornáját használjuk: nem tudni, hogy ők is ugyanúgy rádiójelekkel próbálkoznak, vagy valami mással.

A kutató szerint tehát a legjobb, ha olyan exobolygók körül keresgélünk, ahol szintén láthatók vagyunk, így nő az esélye annak, hogy egymásra is találunk.

Az is lehet, hogy más civilizációk inkább megőrzik biztonságukat és a legjobb ha csendben maradnak, így akár ez is tényező lehet abban, hogy nem találtunk még senkit odakinn.

Mindenesetre 74 exobolygó szerepel jelenleg a NASA adattárában, melyek esélyesek lehetnek arra, hogy hordoznak intelligens életet.

Ha tehát ezek a civilizációk ugyanazokkal a módszerekkel keresgélnek mint mi, van rá esély, hogy megtaláljuk egymást.

Az egyik jelölt a sok exobolygó között a K2-155, amely a Bika csillagképben található és 2018-ban fedezték fel. Két másik testvérbolygója is van, melyek viszont nincsenek a lakható zónában.

A kérdés persze az, kinek kellene először üzenetet küldenie? Eamon Kerins szerint mivel a K2-155 csillaga jobban látható számunkra mint a mi Napunk az ottaniak számára, ezért célszerűbb ha mi sugározzuk először a jelet. Az pedig már egy másik kérdés, hogy kellene-e egyáltalán üzenetet küldenünk. Ha viszont küdünk és észlelik is, akkor sincsenek rákötelezve, hogy válaszoljanak. A kutató azonban reménykedik abban, hogy galaxisunkban a több ezer exobolyó között találunk még olyat, ahol intelligens élet van és szót lejet majd érteni velük.

Először tehát nekünk kell megtenni az első lépést, majd várni a válaszra.

mike lacoste képe a Pixabay -en