Home Földönkívüliek Fogócska az égen

Fogócska az égen

0

1948 őszének egy estéjén Észak Dakota állam Fargo nevű városában éppen javában zajlott egy rögbimeccs, amikor az egyik pillanatban az emberek tekintete nem a pálya, hanem az ég felé kezdett szegeződni. A látvány, ahogy egy második világháborús harci vadászgép fogócskát játszott az égen egy UFO-val, mindenkit ámulatba ejtett és ezt az esetet tartják az egyik leghitelesebb észlelésnek.

Azon a napon meg is jelent az esetről az első cikk az újságban amiről Eugene Fitzgerald sportújságíró számolt be. Az ügynek akkora lett a visszhangja, hogy az amerikai kormány is nyomozni kezdett az ügyben és csak napjainkban fedték fel az erről szóló információkat.

Az esetnek rengeteg szemtanúja volt, köztük tapasztalt pilóták is. A gépet vezető pilótáról, George Gormanról pedig csak évtizedekkel később, 2011-ben írtak részletesebben. Curt Eriksmoen újságíró írta, hogy a férfi Fargoban nőtt fel. A Második Világháború alatt francia tanulóknak tanított repüléstani ismereteket a B-25-ös bombázó vezetésével kapcsolatban. Amikor azonban véget ért a háború, visszatrét Fargoba, ahol egy építésügyi cégnél lett vezető.

Később, 1947-ben megalakult az Észak Dakotai Légi Nemzeti Gárda, amihez George csatlakozott. Amikor nyilatkozott a helyi újságnak, azt mondta, hogy az volt élete legfurcsább élménye.

De mi történt pontosan azon a napon?

1948 október 1-én George egy P-51-es Mustangot vezetett. Vele tartott néhány további pilóta is. Olyan területek felett repültek, ahol gyakran játszottak meccseket vagy gyakoroltak a sportolók. Estefelé a többi pilóta úgy döntött, hogy hazatér, azonban George még maradni akart egy kicsit. Miután magára hagyták, a közelében egy repülő tartózkodott, amit azonosított, de észrevett valami mást is.

A tárgy kerek volt és erősen világított, lassan és körkörösen lebegve a város felett. George megkérdezte a tornyot hogy látják-e, de rajta és a repülőgépen kívül mást nem látott a radar.

Ekkor úgy döntött, hogy közelebb megy hozzá, hogy megvizsgálja azt. Ahogy azonban feléje tartott, a tárgy hirtelen fényesebbé, felgyorsított és eltűnt a pilóta ezeme elől. Nem sokkal később azonban visszatért, mégpedig olyan közel, hogy George azt hitte, össze fognak ütközni, de a tárgy elrepült a feje felett.

A kergetőzés közel 30 percig tartott, de az UFO repülési képességei jóval meghaladták a George gépét. Amikor véget ért a játék,annyira remegett, hogy alig tudta letenni a repülőt. Az esetet követően a Légierő is vizsgálni kezdte az ügyet. Kikérdezték az irányítótorony két munkatársát H.E. Johnson-t és Lloyd D. Jensen-t, valamint a másik repülőgép pilótáját is. Mindegyikük alátámasztotta George beszámolóját.

A Légierő végül arra jutott, hogy a tárgy csupán a Jupiter és egy léggömb véletlenszerű egybeesése volt. Figyelmeztették George-ot, hogy ne ássa jobban bele magát az ügybe, mert hamar bíróságon fogja találni magát. Végül George csendben marad, és az 1980-as évek elején betegségben meghalt.

Arról sincs információ, hogy a nézők hogyan vélekedtek az eseményről, de az bizonyos, hogy tiszta és felhőtlen volt az ég azon a napon. A repülő is kellően hangos lehetett ahhoz, hogy többen az égre nézzenek.

Sajnos a nézőket nem sikerült lenyomoznia Curt Eriksmoen-nek, így az ő beszámolóikra nem lehet támaszkodni. De még ha valaki fel is bukkanna és megszólalna az ügyben, aligha lenne esélyes, hogy a Légierő kommentálná az ügyet, vagy az UFO magyarázatot támogatná.

Egy csillagász, J. Allen Hyek, aki a Légierő megbízásából szintén vizsgálta az ügyet, később szintén kiállt George állítása mellett, hogy nem meteorológiai ballonról volt szó. Fia, Paul Hyek sem érti, hogyan tagadhatja le a Légierő saját pilótáinak állításait.

Hivatalosan valószínűleg sosem lesz alátámasztva a történet, de akik ott voltak és látták, azoknak nem kell megerősíteni. Az olvasó pedig eldönti maga, hogy hitelesnek találja-e.

A képet konstantin rotkevich készítette a Pixabay-en