Home Spiritualitás Halálközeli élményeket vizsgáltak egy szakértői tanulmányban

Halálközeli élményeket vizsgáltak egy szakértői tanulmányban

0
Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

A halálunk után bekövetkező eseményekkel kapcsolatos új kutatások érdekes adatokat hoztak a halálközeli élményekről.

A kutatás, amelyben egy nemzetközi és szakértőkbőltudóscsoport vett részt, a halálközeli élmények (vagy felidézett halálélmények) tanulmányozását tűzte ki célul, miközben megalapozta a téma jövőbeli kutatását is.

A tudósok megállapították, hogy egyes átélők a tisztánlátás jeleit mutatták annak ellenére, hogy külsőleg eszméletlenek voltak, míg az agy vizsgálata rendellenes aktivitást és elektromos tüskéket jelzett, amelyek az ilyen élmények közepette élők fokozott tudatállapotára utalnak.

“Így a szívmegállás, a PVS [tartós vegetatív állapot] és az élet végi élmények során a tudatossággal és a tisztánlátással kapcsolatos vizsgálatok azt sugallják, hogy paradox módon a visszafordíthatatlanul eszméletüket vesztettnek tartott emberek valójában fenntarthatják a tudatosság egy részét” – írták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az eddigi kutatások sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudják a jelenséget.

“Kevés tanulmány vizsgálta eddig objektív és tudományos módon, hogy mi történik, amikor meghalunk, de ezek az eredmények érdekes betekintést nyújtanak abba, hogyan létezik a tudatosság az emberekben, és utat nyithatnak a további kutatások előtt” – mondta Sam Parnia, a tanulmány vezetője.

Érdekes módon a kutatás arra a lehetőségre is rávilágított, hogy egy elhunyt személyt potenciálisan órákkal vagy akár napokkal később is újra lehet éleszteni, feltéve, hogy a sejtjei nem romlottak le túlságosan.

“Tudományos szempontból a halál potenciálisan visszafordítható marad mindaddig, amíg az alapul szolgáló sejtfolyamatok nem érik el a biológiai visszafordíthatatlanságot, esetleg órákig vagy napokig a halál utáni időszakban” – írták a kutatók.

Azt azonban, hogy ez végül átültethető-e egy olyan gyakorlati módszerbe, amellyel napok óta halottakat lehet újraéleszteni, még nem tudni.