Home Spiritualitás Hol kezdődik a tudatosság?

Hol kezdődik a tudatosság?

0

Annak a kérdése, hogy hol van a határvonala a tudatosságnak és a tudattalannak, továbbá, hogy pontisan mi van a tudattalanban, régóta foglalkoztatja a pszichológusokat.

2014 július elején tudósok megtalálták az agyban azt a részt, amely a tudatosságért felelős. Annak a kérdése ugyanis, hogy az agy hogyan állítja elő a tudatosságot, régóta talány. A legtöbb elmélet egyet értett abban, hogy különböző agyterületek játszanak ebben szerepet, de hogy pontosan ennek mi a mechanizmusa, az sokáig rejtély volt.

A felfedezés Mohamad Koubeissi és kollégáinak a nevéhez fűződik, akik a Gerorge Washnington Egyetemen dolgoznak. Azt csinálták, hogy az agygátot (claustrum) stimulálták elekrtomossággal és ennek megfelelően tudatos vagy tudattalan állapotba tudták kapcsolni a kísérleti személyt.

A kutatást vezetője egy autóhoz hasonlította a jelenséget: mint ahogy az autó sok része is részt vesz az autó működésében úgy mint a gázpedál, váltó, motor -, addig egyetlen egy pont van az autón, amely képes az összeset egyszerre kapcsolni, ez pedig a kulcs. A tudós szerint épp ez az a kulcs, amit sikerült megtalálniuk.

Lehet, hogy ez lenne az a pont, amit már olyan régóta keresnek a pszichológusok?

NewScientists | paranormal.hu