Home Földönkívüliek Honnan fogjuk tudni, hogy idegen életet találtunk?

Honnan fogjuk tudni, hogy idegen életet találtunk?

0

Peter Vickens, a Durham Egyetem filozófusprofesszora szerint a földönkívüliek kutatását nem a megszokott elméletekre kellene alapozni. Az élet más bolygókon teljesen különböző lehet a miénktől. Számításba kellene venni, más, a megszokottól teljesen eltérő feltételeket is az élethez. Olyanra kellene számítani, amire egyáltalán nem számítunk.

Ha visszagondolunk a tudomány történetére, sok esetben a szerencsének volt köszönhető, hogy bizonyos dolgokat felfedeztünk: gondoljunk csak a penicillinre, a kozmikus sugarakra vagy a röntgensugarakra. Úgy kellene felfognunk a kutatást, hogy meglátjuk mi lesz, ha majd megtaláljuk. Daniel Simons pszichológus szerint az ember nagyon sok mindent nem vesz észre, mert elfogultak vagyunk a hiteink és az előzetes tudásunk felé.

A professzor szerint a földönkívüliek kutatását megfigyelésre kellene alapozni és majd az fogja adni az elméletet. Nem szabad, hogy elvárásaink legyenek. Amikor a kutatók az ózonréteget vizsgálták az Antarktisz felett, vékonynak találták azt és először el is vetették az eredményeket mondván, hogy mérési hiba történt, mert nem egyezett a korábbi elméletekkel. Másodszori ellenőrzés során azonban ugyanazok az eredmények jöttek ki: ekkor már elgondolkodtak azon, hogy nem szabad korábbi elméletekre alapozni a megfigyelést.

A professzor javasolja azt is, hogy legyünk nyitottak, mert az univerzum megfigyelése mentes kell hogy legyen bármiféle elmélettől; lehet, hogy a szokatlan ötletek és gondolatok lesznek azok, melyek eredményt hozhatnak.

The Conversation | paranormal.hu