Home A tudomány rejtélyei Intelligens entitás lehet a Föld

Intelligens entitás lehet a Föld

0

Egy új tanulmány megvizsgálta annak lehetőségét, hogy bolygónk nem egyszerűen egy vízből, fémből és kőzetből álló gömb. Az International Journal of Astrobiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint az úgynevezett “Gaia-hipotézis” mögött több állhat, mint aminek elsőre látszik.

“Hagyományosan az intelligenciát az egyének tulajdonságának tekintik” – írta a tanulmány társszerzője, Adam Frank, a Rochesteri Egyetem fizika- és csillagászprofesszora.

A tanulmány szerint egy bolygó a lakhatósága és az intelligens élet megjelenése alapján négy fő fejlődési szakaszon megy keresztül.

Ezek a “éretlen bioszférától” (ilyen volt a Föld évmilliárdokkal ezelőtt) az “érett technoszféráig” (a biológiai és technológiai rendszerek tökéletes egyensúlya) terjednek.

“Jelenleg a mi civilizációnk az, amit a kutatók “éretlen technoszférának” neveznek, az ember által létrehozott rendszerek és technológia konglomerátumának, amely közvetlenül befolyásolja a bolygót, de nem önfenntartó” – írták a tanulmány szerzői a sajtóközleményben.

“Energiafelhasználásunk nagy része például a Föld óceánjait és légkörét degradáló fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásával jár. A technológia és az energia, amelyet a túlélésünk érdekében fogyasztunk, tönkreteszi szülőbolygónkat, ami viszont a fajunk pusztulását eredményezi. A bolygók éretlen és érett szakaszokon keresztül fejlődnek, és a bolygó intelligenciája jelzi, hogy mikor jutunk el egy érett bolygóhoz. A fő kérdés az, hogyan néz ki és mit jelent számunkra a gyakorlatban a planetáris intelligencia, mert még nem tudjuk, hogyan juthatunk el egy érett technoszféráig.”