Home Tudomány és technológia Ismét közelebb kerültünk a világvégéhez

Ismét közelebb kerültünk a világvégéhez

0

Az 1947-ben atomfizikusok által létrehozott Végítélet Órája egy szimbolikus óra, amely azt mutatja meg, milyen messze vagyunk egy lehetséges világvégtől figyelembe véve az aktuális politikai, gazdasági, technológiai és környezeti tényezőket. Ezek a tényezők leginkább olyan fenyegetések mint például nukleáris robbantások, klímaváltozás vag háborúk. Az órán az éjfél jelenti a világvégét és a mutató az elmúlt egy évben 100 másodperccel közelebb jutott az éjfélhez és 1950 óta most van a legközelebb ehhez az időponthoz.

Elmondhatjuk tehát, hogy nem történt változás a jó irányba. A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy az állapotot jelenleg olyan tényezők okozzák, mint az online álhírek, politikai instabilitás, nukleáris fegyverekkel való fenyegetések és a környezetvédelem sikertelensége. A mostani koronavírus járvány pedig megmutatta, mennyire felkészületlenek a világ nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

A tudósok ugyanakkor pozitív eseménynek tekintik, hogy Joe Biden visszalépett a Párizsi Klímaegyezménybe. Szerintük egy olyan elnök, aki felismeri a klímaváltozás veszélyeit és sürgeti a tudományos alapokon történő nemzetközi beavatkozást, esélyt ad a globális problémák egy részének a megoldására.

Hozzátették azt is, hogy hasonló intézedések és a tudományba vetett hit és bizalom növelheti egy biztonságosabb világ kialakulásának az esélyét.