Home Földönkívüliek Ismét UFO-kat észleltek több amerikai hadihajóról

Ismét UFO-kat észleltek több amerikai hadihajóról

0

2019 nyarán számos azonosítatlan fényt észlelt az amerikai haditengerészet a kaliforniai partok közelében amint kísérik a hajókat. Az eset akkora visszhangot keltett, hogy a hatóságok nyomozni kezdtek az ügyben.

Érdekesség, hogy a haditengerészet nem UFO-knak nevezi az észlelt tárgyakat, hanem drónoknak vagy UAV-oknak (Unidentified Aerial Vehicle – Azonostaatlan Légijármű).

Az eset során hat hajót követtek az objektumok hosszabb ideig. A látási viszonyok ugyan nagyon rosszak voltak, de igen figyelemreméltó manőverezési képességről számoltak be a szemtanúk.

Az esetre először Dave Beaty dokumentum filmrendező hívta fel a figyelmet, aki ismertette az USS Kidd hadihajó közeli találkozását egy UFO-val. A Freedom of Information Act (FOIA) törvényre hivatkozva (amely lehetővé teszi az információ szabad áramlását) a Drive nevű haditechnológiával foglalkozó magazin kért több információt az incidensről, melyben több hajó érintett.

2019 július 19-én először az USS Kidd valami szokatlant észlelt a légtérben este 1 órakor. A hajón jelen volt egy csoport is, akiknek feladata volt a szokatlan események dokumentálása. A hajó ugyan fel volt szerelve igen kifinomult érzékelőkkel, mégis szükség volt erre a csoportra, hogy kamerákkal és fényképezőkkel gyorsan reagáljanak az eseményekre még rossz környezeti viszonyok esetén is.

Ekkor a hajó korlátozta kommunikációs csatornáit és csökkentette elektronikus rádiókibocsátását, hogy növelje saját biztonságát, kevésbé azonosíthatóvá téve magát, kevesebb jelet kibocsátva. Ezt követően az USS Rafael Peraltát is értesítették a jelenségről, ahol szintén mozgósították a dokumentáló csoportot. De ekkor már észlelték a fényeket az USS John Finn hadihajóról is, amely szintén kikapcsolta egyik elektronikus rendszerét. A hajókról piros fényeket jelentettek, de az USS Rafael fehér, lebegő fényt is megfigyelt hajó fedélzete felett.

Sebességüket könnyedén tudták változtatni és nem voltak rájuk hatással a rossz látási viszonyok sem. Az észlelés több mint 90 percig tartott – így kérdéses, hogy mennyire lehettek drónok.

A környéken azonban nem csak hadihajók voltak, hanem egy árúszállító, egy olajszállító és egy polgári hajó is. De hogy ezen hajók fedélzetén észlelték-e a jelenséget, arról nem tudni.

Július 15-én, a második éjszakán az észlelések folytatódtak. Az USS Kidd ismét észlelte az általa drónoknak nevezett tárgyakat; sőt úgy tűnt, hogy követik a hajót. Az USS Russel a tárgyak többféle irányba történő mozgásáról számolt be.

Ezalatt az USS Peralta rádióhívást kapott a Carnival Imagination nevű óeánjárótól, hogy nem az ő fényeik láthatók az égen. Az észlelés tovább folytatódott és a hadihajók nem tudták azonosítani a tárgyakat.

Az incidenset követően azonnali nyomozás vette kezdetét és először az ORV Aguita nevű hajóra összpontosítottak. Ez a hajó ugyanis rendelkezett drónokkal, de mint kiderült, ezek teljesítménye (Phantom 4) gyenge volt,csupán a hajó közelében voltak képesek repülni. Ráadásul a hajó legénysége szerint abban az időszakban nem is üzemeltették a drónokat és a hajó túlságosan messze volt az incidens színhelyétől, így a figyelem másfele terelődött. Az bizonyos volt, hogy nem a haditengerészet által működtetett drónokról volt szó; a haditengerészet ráadásul meghatározott területen üzemeltet drónokat – ezt a egy repülésfelügyeli hatóság erősítette meg (Fleet Area Control and Surveillance Facility (FACSFAC)). Ezek a területek nem is estek egybe az észlelés színhelyével.

A Dive magazin további nyomozása innentől nem vezetett eredményre mert a hatóság nem közölt további adatokat. Az észlelések viszont július 25-én és július 30-án megismétlődtek. Szemtanúk ismét az USS Kidd fedélzetéről észlelték a tárgyakat. Nem tudni azonban, hogy történtek-e további észlelések ezt követően.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a nyomozás nem vezetett eredményre.

Annyi azonban bizonyos, hogy polgári drónok aligha lehettek a tárgyak, mert ezek teljesítménye csekély és nem képesek sem a nagy hatótávolságra, sem sokáig a levegőben maradni és nem is rendelkeznek komoly manőverezési képességekkel. Márpedig ezek a tárgyak a beszámolók szerint sokáig a levegőben voltak és igen dinamikus tulajdonságokkal bírtak. Ezenkívül a látási viszonyok sem voltak alkalmasak drónok üzemeltetésére a kérdéses időpontokban.

Nem maradunk azonban elméletek nélkül. Adam Kehoe és Marc Cecotti újságírók szerint elképzelhető, hogy a hadsereg tesztelhetett valamit. Ezt alátámasztja az s, hogy a közeli San Clemente Szigeten hadgyakorlatok folynak, így szó lehet akár titkosított programról is. Egy másik idevágó kérdés, hogy miért nem nyitottak figyelmeztető lövést a tárgyakra? Lehet, hogy tudták, hogy az övéik?

Ha mégsem a hadsereg keze van a dologban, az eset komoly biztonsági kérdéseket vet fel: miért repültek olyan közel, szinte fenyegetően a tárgyak a rombolókhoz? Ha pedig más ország drónjai lehettek, melyik ország felelhet értük? Annyi bizonyos, hogy a hadseregnek rengeteg adata lehet az esetről, így lehet némi fogalmuk arról, hogy valóban drónokról lehetett-e szó. Ha nem, akkor reméljük, hogy megad néhány további választ a kérdésekre és megoldódik ez a különös eset.