Home Földönkívüliek Kanadai UFO projectek

Kanadai UFO projectek

0

A kanadai kormány 1950 és 1995 igen nagy energiát fektetett az UFO észlelések vizsgálatára. A kormány számos rászlege foglalkozott a kérdéssel, de a motivációt leginkább a szovjetektől való félelem adta, hiszen a Hidegháború során nagy volt a félelem a keleti blokktól. A hadi célokat szolgáló megfigyelések azonban hamarosan tudományos jellegűvé alakultak. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a kanadai kormány nem suívesen foglalkozott az UFO kérdéssel. A jelenséget természetesnek gondolta és szkeptikus hozzáállással viszonyult a témához. Ennek ellenére a lakosság éhezett a válaszokra és követelte a kormánytól, hogy cselekedjenek ez ügyben. Végül az adatgyűjtést és elemzést gazdasági okokból 1995-ben leállították és magukra hagyták az UFO kutatókat.

De mi volt az első eset ami rávette a kanadai kormányt a vizsgálódásra? 1947 június 24-én egy Kenneth Arnold nevű pilóta fényes korongokat figyelt meg a Mount Rainier környékén Washington államban. A kormány úgy gondolta, hogy inkább szovjet fenyegetésről lehet szó és a korai 1950-es években két projektet is indított, hogy kiderítse mi áll az UFO észlelések mögött.

A Mágnes Projectet (Project Magnet) Wilbert Smith találta ki, aki a Közlekedésügyi Minisztériumnál dolgozott. Ő úgy vélte, hogy ezek a járművek mágneses elven közlekedhetnek. Ballonokat küldött az égbe, valamint Shirley Bay-nél UFO megfigyelő állomást is létesített. A vizsgálati eredményei megkérdőjelezhetők voltak és bár ő maga hitt a földönkívüliekben, népszerűsége gyorsan csökkenni kezdett, mígnem a kormány leállította a projektet.

Mivel a kormány nem volt megelégedve a kutatással, felállított egy másik projectet, melynek a Második Emelet (Second Storey) adták. Ez a project 1952 és 1954 között működött, elnökeként Peter Millmant választották. Ő maga nem hitt a földönkívüliekben és időpocsékolásnak vélte a projectet. A bizottság nem is vizsgálta az észleléseket, ezeket természeti jelenségnek gonolt. A project arra a következtetésre jutott, hogy az UFO-k nem tartoznak a tudomány érdeklődési körébe.

A katonai hírszerzés úgy vélte, hogy a szovjetek mégsem lehetnek felelősek az UFO észlelésekért és a tudósok is vonakodtak attól, hogy kutassák a jelenséget.

A lakosság azonban nem vesztette el érdeklődését. Sokan leveleket írtak a kormánynak, különböző hangnemekben. Válaszokat követeltek és meg is vádolták a kormányt, hogy elhallgat információkat. Voltak, akik szemtanúi voltak UFO jelenségeknek és meg voltak győződve arról, hogy ezek a tárgyak nem evilágiak. A kormány tagjai azonban megnyugtatták a lakosságot, hogy amit mondanak az butaság és hogy nem kell semmi miatt aggódni.

Ennek ellenére a lakosság maga vette kezébe a nyomozást: az 1950-es évektől kezdve UFO klubok alakultak. Hotelekben, templomokban találkoztak, ahol kerekasztal beszélgetést folytattak. Sokan itt értesültek a legújabb UFO észlelésekről. Scarboroughban, Oshawaban, Winnipegben és Montrealban mind olyan csoportok és szervezetek alakultak, melyek az UFO jelenségeket vizsgálták miközben folyamatosan kérték a kormány segítségét, hogy fedjen fel információkat. Néha anyagi támogatáshoz folyamodtak.

Az érdekődés pedig a mai napig nem halt el, nem csak Kanadában, hanem a világ más részein is; a lelkesedés remélhetőleg egyszer meghozza gyümölcsét.

A képet készítette: greatsnaps