Home A múlt rejtélyei Ketten írhatták a Holt-tengeri tekercsek egy részét

Ketten írhatták a Holt-tengeri tekercsek egy részét

0

A Holt-tengeri tekercseket 75 éve fedezték fel egy Izraelben található barlangban és a felfedezés óta a izgalomban tartják a tudósokat. A tekercsek a héber Biblia legrégebbi kéziratait tartalmazzák, de hogy pontosan kik írták azt, rejtély övezi. Most azonban, egy új kutatásnak köszönhetően közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

A kutatás eredményeiről az elmúlt napokban számolt be Peter Philips, a Durham University egyik kutatója. Az eredmények szerint a tekercseknek nem csak egy írója lehetett. A kutatás elvégzse nem volt egyszerű: a tekercsek elemzéséhez digitalizáltak, gépi beolvasást használtak és statisztikai analízist készítettek, melyek során megállapították, hogy két olyn sze,ély írhatta a tekercseket, akiknek nagyon hasonló kézírásuk volt és mindketten egy-egy felet írtak meg a tekercsből.

A tekercs, amiről szó van, egyike a hét tekercsnek, melyeket 1946-ban találtak. A 2000 éves tekercs 66 fejezetet tartalmaz és Ézsaiás könyvét tartalmazzák.

A kutatás során egy olyan agoritmussal dolgoztak a tudósok, amely különválasztja a papírt a tintától és a tintának a vezetését nagy alapossággal elemzi, minden apró eltérésre figyelve. Ez egyébként egy bevett módszer ősi iratok kutatásában. Így találták meg azt a részt a tekercsben, ahol más jellegű az írás stílusa. Feltételezik, hogy írnokok csoportja dolgozhatott a tekercseken.

Azt viszont nem zárható ki, hogy a két írásmód oka más íróeszköz használata vagy az író egészségi állapota szólt közbe. Mindenesetre a különbség egészen szembetűnő és mégiscsak a két író a legvalószínűbb magyarázat.

A számítógépek napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak régi iratok elemzésében: segítségükkel megállapítható, kik írtak bizonyos dokumentumokat az is, hány szerzője volt egy iratnak, de össze is lehet hasonlítani különböző írásokat.

Svájcban például számítógéppel tanulmányoznak bizonyos, feltételezhetően Pál apostolhoz köthető iratokat. Úgy tűnik tehát, hogy a digitális módszer egyre több lehetőségeket nyit meg a történészek előtt – mondta a kutató.

A kép forrása: CC BY 2.0 Israel Defense Forces