Home Parajelenségek Kiállítják a cottingleyi tündérek híres fényképét

Kiállítják a cottingleyi tündérek híres fényképét

0

A cottingleyi tündérek esete Elsie Wright és Frances Griffith nevéhez fűződik, akik unokatestvérek voltak és Cottingleyben éltek Angliában.

A két gyerek, akik gyakran játszottak Elsie édesanyjának a házának a kertjében azt állították, hogy tündérek élnek ott. Hogy bizonyítsák ezt, Elsie egy nap elkérte apja fényképezőjét és mintegy fél órán át fényképezték a tündéreket.

A képek igencsak meggyőzőek voltak és 1919-ben nagy nyilvánosságot kapott az eset. A gyerekek híressé váltak az országban. Sokan úgy hitték, hogy a tündérek igaziak, még Arthur Conan Doyle író is, aki maga is foglalkozott a témával egy magazinban.

A titokzatos tündérek esete hatvan évig kitartott, amikor 1983-ban a két unokatestvér bevallotta, hogy a tündérek csak kitalációk voltak és a képekhez egy könyv illusztrációit használták fel.

Azt azonban nem tagadták és kitartottak amellett, hogy valóban láttak tündéreket a kertben.

Most az első kép, melyet 1917-ben hívtak elő, kiállításon látható a The Museum of the Weird (Bizarr Dolgok Múzeuma) a Texas államban található Austinban.

A múzeum tulajdonosa, Steve Busti elmondta, hogy a történelmi képet 2019 áprilisában szerezte meg egy árverésen, ahol az esethez kapcsolódó tárgyakat kínáltak eladásra.

A képet készítette: Elsie Wright / Frances Griffith