Home Földönkívüliek Könnyen ellenséges idegenek célpontjává válhatunk

Könnyen ellenséges idegenek célpontjává válhatunk

0
Javier Rodriguez képe a Pixabay -en.

A Föld helyének közlése az űrbe nem kívánt következményekkel járhatnak – figyelmeztetett egy oxfordi tudós.

Bár kétségtelenül van érv amellett, hogy megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot az esetlegesen odakint élő intelligens idegen civilizációkkal, azzal is lehet érvelni, hogy hosszú távon nem biztos, hogy a legbölcsebb lépés lenne, ha magunkra vonnánk az ilyen figyelmet.

Nemrégiben a NASA tudósokból álló csoport azt javasolta, hogy küldjék el a híres Arecibo-üzenet új, frissített változatát, amely részletes információkat tartalmaz a Földről, a fizika és a matematika megértéséről, az élet biokémiai összetételéről, sőt, még egy válaszküldésre való felhívást is.

Anders Sandberg, az oxfordi Future of Humanity Institute (FHI) vezető kutatója szerint azonban egy ilyen lépés nem lenne kockázatmentes.

Bár szerinte rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy az üzenetet az idegenek felveszik, a következmények szélsőségesek lehetnek, ha a címzett történetesen ellenséges lenne.

A témával kapcsolatban általánosságban azt állítja, hogy túl sokan nem veszik komolyan az idegenekkel való kapcsolatfelvétel kérdését, annak ellenére, hogy a dolgok nagy összefüggésében milyen fontosnak bizonyulhat.

Sandberg természetesen nincs egyedül a nézeteivel – a néhai Stephen Hawking professzor is figyelmeztetett a veszélyekre, amelyekkel szembenézhetünk, ha véletlenül egy ellenséges idegen faj figyelmét vonzzuk magunkra.

Az igazi veszély talán abban rejlik, ha azt feltételezzük, hogy az intelligens idegenek barátságosak lennének.

Ha a saját civilizációnk itt a Földön bármit is elárul, akkor logikus, hogy lehetnek ellenséges és békés idegenek is, és fogalmunk sincs, melyikük talál meg minket először.