Home A múlt rejtélyei Különleges akusztikus tulajdonságokkal bír a Stonehenge

Különleges akusztikus tulajdonságokkal bír a Stonehenge

0

Akárcsak az egyiptomi piramisok, a Stonegenge is megmozgatja az ember fantáziáját és elgondolkodunk azon, mi lehetett a célja ezeknek az alkotásoknak. Az idők során számtalan tanulmányokat és vizsgálatokat végeztek az építményekkel kapcsolatban, de egyik sem vezetett mindent eldöntő eredményre.

Ami a Stonehenget illeti, egyesek úgy vélik, hogy ősi csillagászati megfigyelőhely lehetett, míg mások szerint zarándokhely, de vannak akik szerint druida imahely vagy gyógyászati központ lehetett. A University of Salford kutatói most arra jöttek rá, hogy a hely akusztikus tulajdonságai alátámaszthata valamennyi elméletet.

A legújabb vizsgálatok szerint az építmény befejezésekor az építők a hanghatásokra koncentráltak. De a megalitikus építmények esetén nem ez az elsőalkalom, hogy a hangnak nagy szerepe van. A maja templomban, melyet Kukulkán tiszteletére építettek Chichen Itzában megfigyelték, hogyha a templom aljában állunk és tapsolunk, akkor a visszhang madárcsicsergéshez hasonló. Az új-mexikói Chaco Canyonban szintén figyeltek meg különleges hanghatásokat.

Egy 2017-ben készült tanulmány azt állapította meg, hogy a Stonehenge legnagyobb kék kövei jól megkülönböztethető, zenei visszhangot adnak vissza. Az emberek azt gondolták egyébként ezekről a kövekről, hogy szellemeket vagy földöntúli erőket tartalmaznak.

Trevor Cox mérnök most tovább vizsgálta a köveket és meglepő felfedezést tett. A kutatók lemodellezték a köveket, amely ugyan kisebb volt mint az eredeti építmény, de azzal minden tekintetben megegyezett. Hangszórókat helyeztek el annak közelében és nagyfrekvenciás hangokat bocsátottak rájuk. Ezt követően megmérték és összehasonlították a hangszórókból és a kövekről visszaverődött hangokat. Arra a megállapításra jutottak, hogy az emberi hanghoz közeli frekvenciák 0.6 illetve 0.8 másodpercig verődtek vissza. Összehasonlításképp, nappalinkban a visszhang csupán 0.4 másodperces, de egy katedrálisban állva a visszhang 8 másodpercig is eltarthat. A kutatók szerint a visszaverődött hangok ugyanakkor felerősödve jöttek vissza, tehát a hely hangerősítőként is működik. Érdekes módon azonban a körön kívilről jövő hangok gyengültek a kutatás során. Vagyis azok, akik a körön belül ültek vagy álltak, imákat, előadásokat hallgathattak, de a zene is hangosabb volt mintha a körön kívül játszanánk. A bejövő hangok mindeközben nem zavarták a körön belül tartózkodókat, mert azok halkak voltak.

A kívülről jövő zajok így nem szakították meg a körön belül történő eseményeket. Bármire is használhatták a kőkört, a zajszigetelés zavartalanná tette az ott zajló történéseket. Egy másik, 2019-es tanulmány pedig azt állapított ameg, hogy minél beljebb haladunk a kőkörben, annál jobb lesz a szigetelés. A kutatók szerint más rituális kőköröknél is elképzelhető, hogy ugyanez a jelenség megfigyelhető.

A kérdés viszont az, vajon szándékosan építették így a kőkört? Trevor Cox szerint aligha tűnik valószínűnek, hogy az építőknél a hanghatás volt az elsődleges irányelv amikor a kőkört készítették. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vették volna észre a kőkör ezen tulajdonságát és ne hasznosították volna.

Az ősi megalitikus építmények akusztikus tulajdonságainak kutatása mindenesetre válaszokat adhat a jövőben.