Home Tudomány és technológia Lehetséges magyarázat a Föld titokzatos morajlására

Lehetséges magyarázat a Föld titokzatos morajlására

0

Már régóta foglalkoztatja a kutatókat, mi lehet az oka annak a hangnak, amely a bolygó belsejéből jön szüntelenül és morajlásra emlékeztet.

Bizonyos hangokat különféle természeti jelenségek képesek előidézni. A tudósok szerint a földrengések napokig vagy akár hónapokig is tartó csengő hangot tudnak előidézni. A késő 1990-es évek végén kutatók nagyon alacsony frekvenciájú rezgést fedeztek fel, de nem találtak összefüggést a hang és a földrengések között. Ezek a mikroszeizmikus tevékenységek nem hallhatók az emberi fül számára.

2015 februárjában azonban olyan elmélettel álltak elő, miszerint az óceán rezgései okolhatók ezekért a rezgésekért. Az óceán hullámai ugyanis eleve rezgést keltenek, melyek aztán lehatolnak a tengerfenékre. Ezek rezgésbe hozzák a Földet, ahogy mélyedéseket és barázdákat alakítanak ki. Egy másik elmélet szerint ütköző hullámok okozzák a hangot.

De egyik elmélet sem magyarázza meg az összes frekvenciát, melyek a földrengésérzékelő műszereken jelennek meg világszerte.  Éppen ezért mind a két elméletet összevonták azt állítva, hogy ez a két tényező együttesen okozza a hangot. Egy francia óceánográfus, Fabrice Ardhuin azt nyilatkozta, hogy a két elmélet logikus választ ad a hangok okára.

Az elméletek felállítása mellett számítógépes modelleket is készítettek. Ezek alapján azt találták, hogy az ütköző hullámok 13 másodpercig tartó rezgést okoznak. Azok a hullámok viszont, melyek az óceánfenéken haladnak végig, 13 és 300 másodperc közötti rezgéseket okoznak, ezek okozzák a folyamatosan észlelhető alacsony frekvenciát. A tengerfenéken haladó hullámok nyomást fejtenek ki a talajra, így keletkezhet a hang.

Mindennek a megértése segítheti a kutatókat a Föld geofizikai feltérképezésében. A szeizmikus hullámok behatolnak Föld kérgébe és utat törnek a Föld magjába. Ez a folyamat nagyobb képet ad a Föld szerkezetéről.

Ezek a hullámok azonban eljuthatnak az óceánok partjaihoz vagy akár óceánokban lévő hegyek alá is, ahol további szeizmikus rezgéseket okozhatnak.

A rejtély megoldásában tehát már kicsit előrébb vagyunk, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy az elmélet méginkább bebizonyosodjon.

LiveScience | paranormal.hu