Home A múlt rejtélyei Meglepetések a múltból

Meglepetések a múltból

0

A múlt felfedezése során mindig akadnak érdekességek, meglepő eredmények, melyek elgondolkodtatják az embert. Így volt ez az elmúlt napokban is. Az egyik esetben Krétán találtak valamit, ami igazán meglepte a kutatókat.

Itt emberi lábnyomokat találtak, melyeket eredetileg Gerard Gierlinski paleontológus fedezett fel 2002-ben a krétai Trachilos közelében lévő tengerparton, és úgy vélték, hogy egy nagyon korai emberhez hasonló faj hozta létre őket egy olyan időszakban, amikor a Földközi-tenger átmenetileg kiszáradt, és szabaddá tette az üledéket.

A lenyomatokat eredetileg 5,7 millió évesre datálták, de most a tudósok megkérdőjelezték ezt a dátumot, és azt állítják, hogy valójában még régebbiek, körülbelül 6,05 millió évesek lehetnek.

Ha ez igaz, akkor a felfedezések felboríthatják a korai emberi evolúcióról alkotott jelenlegi elképzeléseinket.

Az, hogy pontosan melyik faj hagyta hátra a lenyomatokat, sokáig vita tárgyát képezte, és a Graecopithecus freyberg nevű korai emberi ős az egyik fő esélyes.

Még 5,7 millió éves korukkal is több mint 2 millió évvel megelőzik az Australopithecus afarensis-t – azt a fajt, amelyhez a híres “Lucy” fosszilis példány tartozott. Egyes kutatók azonban kétségbe vonják, hogy a lenyomatok egyáltalán egy korai emberi fajhoz tartoznának, ehelyett azt feltételezik, hogy egy késő európai majomfaj készítette őket.

“Minden, amink Európából van, az egy ember előtti majomcsoport” – mondta Israel Hershkovitz biológiai antropológus.

“Érdekesek, és sokkal kedvezőbb éghajlati viszonyokról tanúskodnak, de nem hiszem, hogy közvetlenül vagy közvetve összefüggésbe hozhatók az emberi evolúcióval”.”

Más tudósok megjegyezték, hogy néhány lenyomat nem egyértelmű, így nehéz eldönteni, hogy egy korai emberi faj hagyta-e hátra őket vagy sem.

A dolgok jelenlegi állása szerint az az állítás, hogy ezek a lenyomatok 300 000 évvel régebbiek lehetnek, mint korábban hitték – amellett, hogy egy emberi ős hagyta őket -, továbbra is kissé ellentmondásos.

Egy másik esetben néhány napja egy 3500 éves szellem ábrázolására bukkantak a British Museum páncéltermének mélyén.

A szellemekről és szellemekről szóló történetek évezredek óta léteznek – ezt bizonyítja a nemrégiben felfedezett, vélhetően a legkorábbi ismert szellemábrázolás, amelyet egy ősi agyagtáblába véstek.

A megfakult rajzot, amely az ókori Babilóniából származik, a British Museum páncéltermében őrizték, ahol évekig teljesen figyelmen kívül maradt és nem értékelték.

A tábla egy ördögűző útmutatójának része, amely a nemkívánatos szellemektől való megszabadulást mutatja be, és egy magányos szellemet ábrázol, akit női szeretője kötéllel vezet a túlvilágra.

“Nyilvánvalóan egy férfi szellemről van szó, aki szerencsétlen” – mondta Dr. Irving Finkel kurátor. “El lehet képzelni, hogy egy magas, vékony, szakállas szellem, aki a házban lóg, az emberek idegeire ment.”

“A végső elemzés szerint ennek a szellemnek egy szeretőre volt szüksége.”

“Mindenki tudta, hogy a vén szivar megszabadulásának módja az volt, hogy férjhez adják. Nem fantáziadús ezt belelátni. Ez egyfajta egyértelmű üzenet. Nagyon magas színvonalú írás és makulátlan rajztudás van benne.”

A táblán lévő képet korábban nem vették észre, mert nagyon nehéz észrevenni, hacsak nem tartjuk bizonyos szögben. A hátoldalon kiterjedt írás található, amely az ördögűzés menetét írja le.