Home A múlt rejtélyei Megtalálhatták a Stonehenge-építők táborát régészek

Megtalálhatták a Stonehenge-építők táborát régészek

0

A Stonehenge építőinek táborát találhatta meg egy régészcsoport Larkhill közelében – írja az MTI a The Guardian híre alapján. A régészek egy olyan őskori táborhelyre bukkantak, amely az időszámítás előtti 3750-3650 körüli időszakból származhat.

A feltárt régészeti helyszín jellegzetes példája az Európa-szerte korábban talált neolitikus földmunkáknak: ezek nagyjából kör alakú, koncentrikus árkokból és azokat határoló gyűrű alakú, domború sáncokból, valamint keresztező utakból álló táborok.

A feltárások során kilenc olyan faoszlop maradványai is előkerültek, amik a Stonehenge tájolásához hasonlóan helyezkednek el. A larkhilli lelet sétányi távolságra fekszik a Stonehenge-től, mindez pedig arra utalhat, hogy ezt a helyszínt afféle tervrajzként használták a Stonehenge későbbi felépítéséhez.

A felfedezésről a feltáráson dolgozó Si Cleggett archeológus a brit lapnak elmondta: a táborhely körülbelül 600 évvel a Stonehenge első változata előtt készülhetett, és kövek helyett még csak faoszlopokat állíthattak a megfelelő pontokra. Köveket csak 500 évvel később, időszámítás előtt 2500-ban kezdtek a végleges helyszínre szállítani. A larkhilli tábor a kőkorszak végén épült, a térségben élők akkoriban kezdtek áttérni a vadászatról a mezőgazdasági termelésre.

Fordította: Index