Home Földönkívüliek Megtalálhatták a Wow jel forrását

Megtalálhatták a Wow jel forrását

0

Egy amatőr csillagász rátalált egy olyan csillagrendszerre, ahonnan a híres jel származhatott. A Wow jelet negyven éve fogta az Ohio Egyetem teleszkópja, melynek során az egyik kutató, Jerry Ehman meglepettségében papírra vetette a Wow szót, innen nevezték el a jelet. Az évek során rengetegen találgattak, hogy mi lehetett ez a különös jel: értelmes civilizáció küldte vagy valamilyen természetes folyamat okozta? Hasonó jelet pedig azóta se sikeült fogni.

A jel M55-ös globuláris klaszterből jött, amely a Nyilas csillagképben található és mindössze 72 másodpercig tartott.

2017-ben már született lehetséges magyarázat a jelenségre: akkor egy Antonio Paris nevű csillagász néhány kollégájával együtt azt állapította meg, hogy egy elszáguldó üstökös okozhatta a jelet, most azonban Alberto Caballero amatőr csillagásznak van erre egy másik magyarázata is.

A férfi szerint ha ez a jel intelligens élettől jött, akkor valószínű, hogy egy Földszerű bolygóról származott. Miután femerült benne ez a gondolat, a Gaia adatbázisában keresgélni kezdett olyan Naprendszerek után, melyek hasonlóak a miénkhez a Nyilas csillagkép kérdéses területén (ez az adatbázis egyébként 1.3 millird csillagról tartalmaz információkat). Ekkor talált rá a miénkhez hasonló 2MASS 19281982-2640123 Naprendszerre, így akár ez lehet a forrás egy lehetséges Földszerű bolygóval.

Arra azonban nincs garancia, hogy a jel kimondottan bolygóról jött volna, az elméletet mindenesetre figyelembe vehetik későbbi tanulmányok során.

A kép forrása: Big Ear Radio Observatory