Home Földönkívüliek Mekkora egy földönkívüli?

Mekkora egy földönkívüli?

0

A földönkívüliekkel kapcsolatos kérdéskört gyakran vizsgálják biológiai nézőpontból is. Az egyik felmerülő kérdés az, mekkora lehet egy földönkívüli lény. Ezt azonban tágabban kell értelmezni, hiszen nem csupán egyetlen földönkívüli fajról beszélünk.

A kérdés inkább az, mi határozza meg az idegen létformák testméretét? Fergus Simpson kozmológus szerint az intelligens földönkívüliek sokkal nagyobbak lehetnek mint mi. Ha földönkívüliekről beszélünk, hajlamosak vagyunk magunkhoz hasonlónak elképzelni őket.

Tekintettel azonban az univerzum hatalmas méretére, ha találkoznánk egy földönkívüli fajjal, akkor az annyira különböző lehet, hogy talán fel sem ismernénk, hogy idegenekről van szó. A kozmológus elmélete szerint bármilyen intelligens faj testsúlya elérheti a 300kg-ot. Azzal támasztja alá az elméletét, miszerint ahhoz, hogy intelligens élet alakuljon ki, van egy a testméretnek egy határa, amit el kell érni.

Mi emberek ennek a határnak az also részén helyezkedünk el. Simpson elmélete azonban nem magyarázza azt, hogyan hat a gravitáció erő nagysága a testméretre és a testsúlyra.

Ennek az elméletnek azonban akadtak kritikusai is. 2015 áprilisában, amikor a kozmológus előjött az elmélettel, a SETI igazgatója, Seth Shostak érdekesnek találta az elméletet, ugyanakkor kifogásolnak találta tekintettel arra, hogy nincsennek rendelkezésre álló adatok, melyekkel dolgozni tudnának. Az elméletet azzal az érveléssel támadta meg, miszerint a jegesmedvék is nagyméretűek, mégsem jeleskednek az irodalomban és nem építenek rádiótornyokat, aminek valószínűleg az lehet azo ka, hogy négy lábon járnak.

Azt, hogy van-e igazság a Simpson féle elméletben, minden bizonnyal egy tényleges találkozás fogja majd megválaszolni.

paranormal.hu | Seres Gábor