Home Tudomány és technológia Nem értenek egyet a szimuláció elméletével egyes fizikusok

Nem értenek egyet a szimuláció elméletével egyes fizikusok

0

A szimuláció elmélete szerint életün csupán egy kreált világ, egy videójátékhoz hasonló szimuláció, melyet egy magasabb intelligencia hozott létre. Az elmélet sokak fantáziáját egmozgatja, de Sabine Hossenfelder fizikus (Frankfurt Institute for Advanced Studies) szerint csupán áltudományról van szó.

A fizikus ennél tovább is megy és az elméletet valláshoz hasonlítja. Nem számít, hogy Elon Musk vagy Neil deGrasse Tyson támogatja az elméletet, a fizikus szerint közelebb áll a valláshoz, mint a természettudományhoz.

A probléma az az elmélettel, hogy valójában hitről van szó, melyet tudományos köntösbe öltöztettek. Ráadásul az elmélet tele van feltételezésekkel.

Hossenfelder azt is hozzátette, hogy akik hisznek ebben az elméletben, képtelenek azt is megmagyarázni, hogyan működik mindez. Ettől függetlenül maga az elgondolás szórakoztató.

A fizikus figyelmeztetett arra is, hogy nem jó összemosni a hitbéli meggyőződést a tudományos keretekkel mert az előbbi gondolkodásmód felülírhatja az utóbbit.

Michele Caballero Siamitras Kassube képe a Pixabay -en.