Home Összeesküvés elméletek Rejtélyes szabadkőműves jelek Pécsett

Rejtélyes szabadkőműves jelek Pécsett

0

Pécs a szabadkőműves rejtélyek egyik központja. Ezek a mai napig titkosan működő társaságok már évszázadok óta összefonódnak a várossal. Egyes épületek máig őrzik ezeket a misztikus jelképeket, amelyek ott vannak az orrunk előtt, mégis csak kevesen tudnak róluk.

A szabadkőművesség egy máig rejtélyes mozgalom, amelynek tagjai misztikus, rituális beavatási szertartásokon keresztül ismerhették meg a titkos szervezet hírhedt szimbólumrendszerének jelentését. Ezek a jelképek elsősorban Zsolnaynak köszönhetően sok helyen feltűnnek Pécsett is. Magáról a titkos társaságról kevés pécsi írásos anyag maradt fent, ezeket ugyanis ?külföldre menekítették? az I. világháború után. Ebben ? a legendárium szerint ? nagy szerepe volt dr. Doktor Sándornak is, aki az egyik legjelentősebb páholy vezetője volt. A jelek és titkos üzenetek azonban maradtak, a pécsi falakba vésve.

máv-zsolnay4

Az egyik ilyen okkult jelképekben gazdag hely a pécsi vasútállomás. Nem véletlenül, mivel a gyönyörű épület megtervezésében, építésében és feldíszítésében is hatalmas szerepet játszott a porcelánmágnás és családja. Az akkoriban kétséget kizáróan egyedülálló épület épp ezért szinte roskadozik a szabadkőműves jelképektől.

szabadkőműves1

A körző és a szögmérő ? melyek sokak szerint az eget és a földet jelképezik ? a vasútállomástól egy ugrásra újra feltűnnek, mégpedig a Zsolnay-szobron. Annak ellenére, hogy a szobor oldalán óriási méretben láthatóak a jelképek, sokan feltehetően még észre sem vették azokat.

A Király utcában található Vasváry-ház díszes pirogránit domborműveit is a Zsolnayak készítették. Mégsem csak emiatt vannak gazdagon díszítve a titokzatos jelképekkel, hanem amiatt, mert az épületet egy hasonlóan vagyonos és ismert iparmágnás, Vasváry György építtette, akit szintén sokan szabadkőművesként ismernek.

szabadkőműves3

Szabadkőműves jelek láthatóak még a Perczel utcában található ipartörténeti műemléknek számító Csukás-ház homlokzatán is. A Zsolnay Örökség részét képező, sokszor átépített rejtélyes ház építéstörténetéről ugyan nem sokat tudni, az viszont sejthető, hogy a díszes, sokak által azonban még egy pillantásra sem méltatott műemléképület központi szerepet játszott a korabeli szabadkőművesek munkásságában.

szabadkőműves2 zsm 2012_08_13_18_Orfű-559

A Zsolnay-mauzóleum Pécs egyik ?legmisztikusabb? látványossága és építménye. A kápolna ugyanis a legenda szerint a téli napforduló idején beáramló fényben feltárja az eozin titkát. A Zsolnay-örökséghez méltóan felújított mauzóleum rejtélyek egész tárháza. Kialakítása különleges, felülnézetben ugyanis egy kelyhet ábrázol, ami utalhat a Jézus vérével teli ?Szent Grálra? is. A főkapun belépve látható, hogy a szabadkőműves szimbólumok az egész teret átszövik. Ilyenek például a ránézésre is rejtélyes, állítólag a tudást és az elmúlást jelképező, felfelé, illetve lefelé fordított fáklyák. A mauzóleum belső díszítése pedig a bibliai és ókori görög idézetek furcsa összhatása mellett állítólag a szabadkőműves szimbolika szerint is értelmezhető.

Pécs tehát sokkal rejtélyesebb város, mint gondolnánk. Épp ezért nem meglepő az, hogy a mai napig működik a városban szabadkőműves műhely, mely értelemszerűen a Zsolnay Vilmos Szabadkőműves Páholy nevet kapta.

pecsma.hu